logo
wvhj2023
© Redlunar | Dreamstime.com
© Redlunar | Dreamstime.com
25 september 2023

210 miljoen euro extra subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers via ISDE

Het budget van de subsidieregeling ISDE is per direct met 210 miljoen euro verhoogd. De subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers dreigde dit jaar vroegtijdig op te gaan door een recordaantal aanvragen.

Als het huidige aanvraagtempo van de ISDE-regeling behouden wordt, zou tot en met het einde van het kalenderjaar voor bijna 460 miljoen euro subsidie aangevraagd worden (red. berekend op basis van cijfers tot en met eind augustus). Doordat minister Jetten nu besloten heeft het budget van  ‘slechts’ 350 miljoen euro subsidie te verhogen naar 560 euro miljoen euro, weet hij zeker dat de subsidieregeling niet uitgeput raakt.

Ook vorig jaar
Afgelopen kalenderjaar moest de minister voor Klimaat en Energie het subsidiebudget ook meermaals ophogen. Half oktober 2022 hoogde hij namelijk het subsidiebudget voor de ISDE-regeling met 62 miljoen euro op en eind november met nog eens 35 miljoen euro. Uiteindelijk werd vorig jaar voor 308,5 miljoen euro subsidie aangevraagd

De ISDE-subsidie wordt jaarlijks beschikbaar gesteld en loopt door tot 2030. Zowel huiseigenaren, VvE’s als bedrijven kunnen in aanmerking komen voor de regeling. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het soort zonneboiler, de warmtepomp of isolatiemaatregel en de energieprestatie daarvan. Voor de aansluiting op een warmtenet geldt bovendien een vast subsidiebedrag van 3.325 euro en voor een elektrische kookplaat van 400 euro.

180.000 aanvragen
Het aantal aanvragen voor 2023 is fors hoger dan begin 2023 werd verwacht. Vooral het aantal aanvragen voor subsidie voor warmtepompen is groter dan verwacht. Tot en met 23 september zijn bijna 180.000 aanvragen gedaan. Vorig jaar bedroeg het totaal aantal aanvragen over het hele jaar 100.000. Dit kalenderjaar is al voor meer dan 333 miljoen euro subsidie aangevraagd: ruim 144 miljoen euro voor isolatie, ruim 142 miljoen euro voor warmtepompen en 7,4 miljoen euro voor zonneboilers.

Na de verhoging van het subsidiebudget is er tot en met eind dit jaar nog 226 miljoen beschikbaar voor huishoudens en zakelijke gebruikers.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten