logo
wvhj2023
© Fokke Baarssen | Dreamstime.com
© Fokke Baarssen | Dreamstime.com
19 mei 2023

1 op 4 consumenten met zonnepanelen overweegt dynamisch energiecontract

1 op de 4 consumenten met zonnepanelen overweegt een dynamisch energiecontract af te sluiten. Slechts iets meer dan 30 procent van de eigenaren van zonnepanelen heeft zich verdiept in een dynamisch energiecontract.

Dit alles blijkt uit een enquête van zonne-energiebedrijf Soly onder 1.620 respondenten.

Spotmarkten
Een dynamisch energiecontract is een contract met flexibele prijzen voor elektriciteit en gas. De prijs is direct gekoppeld aan de prijzen op de groothandelsmarkten van elektriciteit en gas. Op deze spotmarkten wordt vandaag energie verhandeld voor morgen.

Wat consumenten betalen, staat daarmee niet vooraf vast maar is afhankelijk van de prijs op de groothandelsmarkten en het verbruik. Doordat de gebruikers via een app inzicht hebben in de marktprijzen voor stroom en – eventueel – gas hebben ze meer grip op hun energierekening. Zo kunnen ze bijvoorbeeld besparen door een elektrische auto te laden wanneer de stroomprijs laag is. Of de wasmachine en droger niet in de avond, maar juist overdag aan te zetten.

Zendingswerk
Bijna 70 procent van de respondenten geeft aan zich, nog, niet te hebben verdiept in het dynamisch energiecontract. Zo’n 11 procent van de zonnepaneleneigenaren zou volgens het onderzoek van Soly reeds een dynamisch energiecontract overwegen en meer dan 25 procent van de respondenten overweegt serieus om over te stappen op een dynamisch energiecontract.

Milan van der Meulen, oprichter en directeur van Soly, over het onderzoek: ‘Gezien de korte tijd dat het contract voor dynamische energie pas in Nederland op de markt is, is dat op zich bemoedigend. Tegelijkertijd laten deze cijfers zien dat er nog veel zendingswerk nodig is om dit type energiecontract en zijn voordelen meer bekendheid te verschaffen. Door een dynamisch energiecontract wordt de opwek van stroom uit duurzame bronnen meer in balans gebracht met de afname. Zo draagt het bij aan de ontlasting van het energienet. Het is wel discutabel dat de consument zijn zonnepanelen tijdelijk afschakelt om zo te profiteren van negatieve energieprijzen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten