logo
wvhj2023
© Zonneplan
© Zonneplan
5 mei 2023

Helft consumenten overweegt dynamisch energiecontract af te sluiten

De helft van de consumenten overweegt een dynamisch energiecontract af te sluiten. Het kunnen besparen op energiekosten is de meestgenoemde reden van 1.000 Nederlanders die zijn ondervraagd.

Dat blijkt uit een onderzoek van energiebedrijf Zonneplan onder 1.000 Nederlanders, uitgevoerd door Panel Inzicht. 498 van de 1.000 Nederlanders die door Panel Inzicht zijn ondervraagd in opdracht van energiebedrijf Zonneplan antwoorden ‘ja’ op de vraag of zij een dynamisch energiecontract zouden overwegen wanneer ze zich oriënteren op een nieuw energiecontract.

Vrouwen versus mannen
Van de kleine minderheid die al een dynamisch contract heeft, geeft 84 procent aan hier trouw aan te blijven. Tussen Nederlanders met een variabel of vast contract is nauwelijks verschil: de ene helft staat wel open voor dynamische prijzen en de andere helft niet.

Verder lijken mannen iets meer bereid te zijn deze overstap te wagen dan vrouwen – 53,2 om 47,6 procent – en is er een klein verschil tussen leeftijdscategorieën. Binnen de oudste groep ondervraagden - 50 tot en met 65 jaar – is het percentage voorstanders het laagst. Al overweegt in die leeftijdsgroep met 48,3 procent nog altijd bijna de helft van de ondervraagden een dynamisch energiecontract.

Kosten versus betaalzekerheid
Het kunnen besparen op de energierekening is de voornaamste reden om een dynamisch contract te overwegen. Voorstanders verwachten dit te kunnen doen door hun dagelijkse stroomverbruik naar de goedkoopste uren te verplaatsen. Daarnaast geeft een derde van de voorstanders aan het betalen van marktprijzen – die de basis vormen van dynamische contracten – eerlijk te vinden. In het verlengde daarvan zegt een vrijwel even grote groep dat het achteraf betalen van daadwerkelijk verbruikte energie hen aanspreekt ten opzichte van het betalen van een vast voorschot, zoals bij een vast of variabel contract het geval is.

Voor een grote groep is dit laatste daarentegen juist de belangrijkste reden om de overstap naar dynamische prijzen niet te overwegen. Bijna 40 procent van de ondervraagden die ‘nee’ antwoordde noemt het willen blijven betalen van een vast maandbedrag als belangrijkste reden hiervoor. Daarnaast vraagt bijna een derde zich af of dynamische prijzen wel voordeliger zijn dan hun huidige contract en vreest een kwart voor stijgende marktprijzen in de toekomst.

Salderingsregeling
Een kleiner deel, ongeveer 1 op de 6, heeft zonnepanelen en beschouwt de salderingsregeling als een sta-in-de-weg om over te stappen naar dynamische prijzen.

Daarnaast had driekwart van de ondervraagden nog uitleg nodig voordat zij een mening konden vormen over het onderwerp dynamische energiecontracten. 4 op de 10 gaven aan er wel van gehoord te hebben, maar nog niet precies te weten wat het inhoudt. Ruim 35 procent had zelfs nog nooit van een dynamisch energiecontract gehoord. Van de 24 procent die wel weet waar het over gaat, heeft 1 op de 10 ondervraagden ook daadwerkelijk al een dynamisch contract afgesloten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten