Uit de nieuwste editie van de energiemonitor van Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat inmiddels 2 procent van de energiecontracten (red. opgeteld voor stroom en gas) bij consumenten op 1 maart jongstleden een dynamisch energiecontract was.
Aantal variabele contracten explodeert
Waar eind 2022 het aantal Nederlandse consumenten met een variabel en vast energiecontract nagenoeg gelijk was, is het aantal huishoudens met een variabel energiecontract geëxplodeerd. Onderstaande grafiek toont het aantal energiecontracten – dus voor stroom en gas – per soort: dynamisch, variabel en vast. Inmiddels is 69 procent van de contracten variabel, 29 procent vast en 2 procent dynamisch.
De informatie over het aantal bestaande klanten met een vast of variabel contract is afkomstig uit data die zijn opgevraagd door de ACM in het kader van haar algemene toezicht. De data hebben betrekking op alle kleinverbruikers, dus zowel huishoudelijke als kleinzakelijke klanten, en betreft het totale aantal contracten voor stroom en gas bij elkaar opgesteld.
ANWB
In totaal hadden consumenten per 1 maart jongstleden 280.574 dynamische energiecontracten afgesloten. De ACM heeft daarbij 6 energiebedrijven in beeld die de markt verdelen: marktleider ANWB Energie wordt in de ranglijst vergezeld door Frank Energie, EasyEnergy, EnergyZero, Nextenergy en Zonneplan. Nieuwestroom, dat eind vorig jaar volgens de ACM nog een marktaandeel van 20 à 25 procent had, is om nog onbekende reden uit de ranglijst verdwenen.Bedrijven leiden de dans
De adoptie van dynamische energiecontracten lijkt bij bedrijven de afgelopen maanden sneller te gaan dan bij consumenten. Het percentage dynamische contracten bij bedrijven is in de periode tot 1 maart namelijk met ruim 4 procent gestegen tot 73.726 stuks. Inmiddels heeft ruim 60 procent van de bedrijven een variabel contract.
Van de kleinzakelijke bedrijven die op 1 maart een dynamisch energiecontract hadden, was destijds 70 tot 75 procent klant bij Nieuwestroom. Volgens de ACM is het marktaandeel van de marktleider in het afgelopen kwartaal echter gedaald naar 50 tot 55 procent. Waar Vanhelder toen de voornaamste uitdager was, zijn dat nu TotalEnergies en Scholt Energy.
Bekijk hier in Solar Magazine Productzoeker welke thuisbatterijen er te koop zijn in de Benelux.