logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
30 november 2022

Raad van State: knip in Vlaamse groenestroomcertificaten geen contractbreuk

De Raad van State stelt dat het ontwerpdecreet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir om 1,2 miljard euro minder groenestroomcertificaten voor zonnepaneelinstallaties uit te keren geen contractbreuk is.

Minister Demir stelde afgelopen februari dat circa 1.200 zonnepaneelinstallaties overgesubsidieerd zijn en presenteerde een plan om te snijden in de groenestroomcertificaten. Waar de minister stelde dat de investeringen al ‘zeer goed terugverdiend zijn’, waarschuwde brancheorganisatie ODE / PV-Vlaanderen dat naast 200 grote bedrijven ook 2.000 kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) en tienduizenden burgers de dupe dreigen te worden.

Staatssteun
Het kabinet van minister Demir meldt nu dat de Raad van State geen contractbreuk ziet in haar ontwerpdecreet om te knippen in de toekomstige groenestroomcertificaten. ‘De ontworpen regeling is op zich niet in strijd is met het vertrouwensbeginsel en het beginsel van de bescherming van legitieme verwachtingen, zelfs indien de te verwachten financiële opbrengsten voor al gemaakte investeringen in groenestroomproductie in de toekomst verminderd worden’, aldus het advies van de Raad van State over Demirs ontwerpdecreet.

De Raad van State bevestigt verder dat het systeem voor groenestroomcertificaten gepaard gaat met staatssteun. ‘In het licht hiervan (…) kan inderdaad worden aangenomen dat het systeem van groenestroomcertificaten als een vorm van staatssteun moet worden beschouwd’, aldus het advies. Die erkenning als staatssteun is het fundament van het decreet van minister Demir en houdt daardoor stand. Daarnaast stelt de Raad van State dat overcompensatie moet worden beschouwd als een verboden staatssteun. ‘Indien het bestaande systeem van groenestroomcertificaten aanleiding zou geven tot overcompensatie, zou er immers sprake zijn van verboden staatssteun’, aldus de Raad van State. De organisatie stelt zich wegens het ontbreken van de nodige technische kennis niet uit te spreken over de berekeningen van de Vlaamse regering.

Bijkomende juridische motivatie
‘Het is van onschatbare waarde dat de Raad van State iedereen terugfluit die ons ontwerpdecreet contractbreuk en een aanslag op de rechtszekerheid noemde’, aldus minister Demir over het uitgebrachte advies. ‘De Raad van State zegt het tegendeel. Onze ingreep is niet enkel verantwoord ten aanzien van alle gezinnen en alleenstaanden, het is ook in lijn met het vertrouwensbeginsel.’

Demir stelt dat in haar ontwerpdecreet zonnepaneelinstallaties van gezinnen niet worden geraakt. Ze wil dit doen door de zogenaamde Europese de-minimisdrempel te hanteren, waardoor een onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds kleinere gezinsinstallaties en anderzijds grotere investeringen die 200.000 euro staatssteun kregen in een periode van 3 jaar.

Tweede keer
De Raad van State stelt hiervoor een bijkomende motivatie nodig te hebben. Door de Raad van State een extra juridische motivering toe te sturen, wil Demir daaraan tegemoetkomen. ‘Het Grondwettelijk Hof zei in het verleden al dat een onderscheid maken op grond van de Europese de- minimisregel verantwoord is. De Raad van State spreekt dat in zijn advies niet tegen en noemt het onderscheid zelfs objectief, maar lijkt bijkomende motivatie te willen om aan te tonen dat dit onderscheid pertinent genoeg is. Omdat we er een punt van maken gezinnen te vrijwaren, werken we dan ook een bijkomende motivering uit. Als ons dossier zo juridisch robuuster wordt, grijpen we die kans.’

De minister gaat nu de gewenste extra juridische motivatie uitwerken en zal haar ontwerpdecreet na consultatie van de ministerraad een tweede keer voorleggen aan de Raad van State in de hoop dan finaal groen licht te krijgen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten