De Eerste Kamer heeft groen licht gegeven voor het Koninklijk Besluit dat de invoering van de al in 2016 aangenomen wet op deze datum regelt. Het besluit werd met 41 stemmen voor en 29 stemmen tegen aangenomen.
1 digitaal loket
De Omgevingswet is een majeure wijziging en bundelt en moderniseert de wetten voor de leefomgeving. Hierbij gaat het onder meer om wet- en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Dat betekent van 26 verschillende wetten naar 1 wet, van 60 Algemene Maatregelen van Bestuur naar 4 en van 75 ministeriële regelingen naar 1 Omgevingsregeling. Daarnaast zorgt de wet voor 1 digitaal loket dat het gemakkelijker maakt vergunningen aan te vragen en sneller inzichtelijk maakt welke regelgeving wanneer van toepassing is.
De oorspronkelijke invoeringsdatum was 1 januari 2021, maar die werd door het coronavirus niet gehaald. Ook de herziene datum van 1 januari 2022 werd vervolgens niet gehaald, waarna voor 1 januari 2023 werd gekozen, maar ook dat werd niet gehaald, net als de datum van 1 juli 2023. Afgelopen januari werd namelijk bekend dat de invoering van de Omgevingswet opnieuw werd uitgesteld.
Unaniem
Het Rijk, bedrijfsleven en de koepels van provincies, gemeenten en waterschappen schaarden zich afgelopen januari daarbij unaniem achter de invoeringsdatum van 1 januari 2024. Zij concludeerden na een nieuwe serie testen dat het onderliggende digitale stelsel – eerder reden voor een aantal keren uitstel – technisch voldoende gereed is. Zij riepen de Eerste en Tweede Kamer daarom op snel duidelijkheid te geven over invoering per 1 januari 2024.
Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Huo De Jonge is blij met het besluit van de Eerste Kamer: ‘Tijdige duidelijkheid over het moment waarop de wet in werking treedt, is een belangrijke voorwaarde voor overheden en het bedrijfsleven om een goede start te maken met de Omgevingswet. Overheden en bedrijfsleven kunnen nu definitief hun organisatie en werkprocessen inregelen voor een zo adequaat mogelijke dienstverlening aan het bedrijfsleven en de bouwconsument.’
Op verzoek van de Eerste Kamer wordt de participatie van burgers in het nieuwe stelsel verder concreet gemaakt en start er voor hen en het bedrijfsleven een voorlichtingstraject.
Zonnepanelen verplichten
Het kabinet wil via de Omgevingswet gemeenten vanaf 2024 de mogelijkheid geven om zonnepanelen te verplichten op daken van bestaande utiliteitsgebouwen; oftewel gebouwen zonder woonbestemming. Het gaat dan om gebouwen groter dan 250 vierkante meter.
Hiermee vervalt het eerdere plan om eigenaren van alleen industriedaken te kunnen verplichten zonnepanelen te installeren per 2023. Nu is het de bedoeling dat dit vanaf 2024 voor álle utiliteitsgebouwen mogelijk is en dus niet alleen voor industriegebouwen. In dit nieuwe plan is ook de hoeveelheid verplichte zonnepanelen per dak groter dan in het eerdere plan.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.