logo
wvhj2023
© Jarretera | Dreamstime.com
© Jarretera | Dreamstime.com
10 maart 2023

ACM over afromen overwinsten wind- en zonne-energie: wet complex, maar uitvoerbaar

Het wetsvoorstel van minister Jetten om de overwinsten van producten van wind- en zonne-energie af te romen is complex, maar wel uitvoerbaar. Dat stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Op verzoek van minister Jetten heeft de toezichthouder een uitvoerbaarheids- en handhaafbaarheidstoets uitgevoerd op de tijdelijke wet inframarginale elektriciteitsheffing.

Complexe exercitie
De ACM stelt zich ervan bewust te zijn dat de noodinterventie vanwege de hoge energieprijzen ‘een complexe exercitie’ is en dat het bovendien in korte tijd moet gebeuren. De toezichthouder stelt binnen die context een constructieve bijdrage te willen leveren aan een effectieve regeling.

‘Het gekozen toezichtsarrangement met een samenwerking van de Belastingdienst, de dienst Nederlandse Emissieautoriteit en de ACM als adviseur is complex, maar wel uitvoerbaar’, schrijft de ACM in haar toets. ‘De uitwisseling van gegevens tussen de betrokken toezichthouders is in het wetsvoorstel voldoende geregeld.’

Productie versus levering
Wel maakt de ACM een kritische kanttekening: sommige keuzes in de methode voor het vaststellen van de marktinkomsten zijn niet volledig in lijn met de Europese verordening. Daarnaast concludeert de toezichthouder dat het wetsvoorstel in de huidige vorm nog niet voldoende duidelijkheid geeft over de bepaling van de marktinkomsten. Daardoor ontstaat er te veel ruimte voor interpretatie bij het bepalen van de hoogte van de winstheffing. De ACM ziet om die reden een risico dat het wetsvoorstel minder effectief zal zijn dan beoogd en doet daarom concrete aanbevelingen voor het vaststellen van de marktinkomsten.

Zo adviseert de ACM om als uitgangspunt voor de bepaling van de marktinkomsten de productie te nemen, in plaats van de levering. Ook acht de toezichthouder het verstandig om in het wetsvoorstel nader te specificeren welke hedges – waaronder stroomafnameovereenkomsten (ppa’s) – moeten worden meegenomen bij de bepaling van de marktinkomsten, en om daarbij te specificeren welke positieve en negatieve inkomsten mogen worden meegerekend.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten