logo
wvhj2023
© Edwin Wiekens
© Edwin Wiekens
2 december 2022

Holland Solar: afromen overwinst zonne-energie begrijpelijk, maar geen structurele oplossing

Holland Solar heeft begrip voor het besluit van minister Jetten om het inkomstenplafond voor producenten van wind- en zonne-energie vast te stellen op 130 euro in plaats van 180 euro per megawattuur.

De minister voor Klimaat en Energie maakte deze week bekend dat Nederland per 1 december (red. met terugwerkende kracht, want het wetsvoorstel wordt pas in 2023 ingediend) een heffing in wil voeren op overwinsten van inframarginale elektriciteitsproducenten. De Europese Commissie opperde in september een maximale prijs voor wind- en zonne-energie van 180 euro per megawattuur. De Europese energieministers stemden begin oktober met het plan in en zijn sindsdien aan de slag met de nationale uitvoering.

Voldoende werkbaar
Holland Solar stelt vooralsnog uit de voeten te kunnen met de manier waarop de Rijksoverheid invulling geeft aan de Europese Verordening die voorziet in het afromen van opbrengsten uit duurzame energie. Hoewel het plafond van 130 euro per megawattuur verder is aangescherpt ten opzichte van het minimum van 180 euro per megawattuur uit de Europese verordening, sluit deze volgens de brancheorganisatie aan op de regeling in omliggende landen.

Ze benadrukt dat de minister in deze eerste schets een systematiek heeft ontwikkeld die de belasting op de juiste plek laat neerslaan, namelijk daar waar ook echt winst gemaakt wordt – en dus niet alle hernieuwbare installaties ongeacht of daar ‘overwinsten’ worden verdiend. Het is volgens Holland Solar voldoende werkbaar dat de marktinkomsten per maand worden bepaald en alleen installaties van meer dan 1 megawatt meetellen.

Moeilijke tijden
‘Dit biedt zeker voor veel zonnestroomprojecten op daken en kleine velden uitkomst, omdat zij geen grote administratieve lasten zullen ondervinden’, stelt Holland Solar-directeur Wijnand van Hooff. ‘Voor veel huishoudens en ondernemers zijn dit heel moeilijke tijden. Tegen die achtergrond is deze maatregel begrijpelijk. Dit is echter niet de structurele oplossing voor het probleem. Er is simpelweg meer wind- en zonne-energie nodig om de elektriciteitsprijzen langdurig omlaag te krijgen. Alleen met meer wind- en zonne-energie zullen we als samenleving overvloedig goedkope groene elektriciteit tot onze beschikking hebben. De Nederlandse zonne-energiesector staat klaar om op te schalen en deze ambitie waar te maken.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten