Met het aantreden van het nieuwe kabinet had de zonne-energiesector goede hoop dat de definitieve vormgeving van de afbouw van de salderingsregeling snel geregeld zou zijn. Dat blijkt allerminst het geval en het salderingsdossier staat om die reden ook in 2023 hoog op de agenda van branchevereniging Holland Solar.
Nog niet definitief
De kersverse minister Jetten voor Klimaat en Energie presenteerde afgelopen mei het aangepaste wetsvoorstel voor de afbouw van het salderen. In het nieuwe concept mogen zonnepaneeleigenaren per 1 januari 2025 direct 36 procent minder salderen om de opgelopen achterstand op het oorspronkelijke wetsvoorstel in te lopen.
Totdat de Eerste en Tweede Kamer instemmen met het wetsvoorstel, is de startdatum voor de afbouw van de salderingsregeling echter nog niet definitief. Het inplannen van de behandeling van het wetsvoorstel liet in eerste instantie lang op zich wachten, maar uiteindelijk werd een gaatje in de politieke agenda gevonden, te weten in de maand september. Sindsdien volgde echter uitstel naar half oktober, naar begin december en uiteindelijk de laatste week voor het kerstreces.
Geen hogere wiskunde
Nold Jaeger, manager Beleid bij Holland Solar, voelde de bui al hangen en stelde te vrezen dat behandeling alsnog pas in 2023 zou plaatsvinden. En daar heeft hij gelijk in gekregen.
‘In zekere zin was het geen hogere wiskunde dat de behandeling van het wetsvoorstel pas na het kerstreces zou plaatsvinden. Dit dossier is en blijft een hete aardappel en bovendien heeft de Tweede Kamer een erg volle agenda. De behandeling staat nu voor de eerste week na het kerstreces ingepland, als alle Kamerleden weer terug zijn en de kerstbomen bij het gft-afval zijn gezet…’
2 jaar voorbereiden
Wat Jaeger betreft, kan niet vaak en duidelijk genoeg benadrukt worden dat snelle behandeling van het wetsvoorstel noodzaak is. Jaeger wijst op het feit dat zowel de netbeheerders als energiebedrijven diverse voorbereidingen moeten treffen om in de praktijk daadwerkelijk op 1 januari 2025 met de afbouw van de salderingsregeling te kunnen starten. Zo moeten de netbeheerders ervoor zorgen dat alle kleinverbruikers een meetinrichting hebben die de afname en invoeding van elektriciteit op het stroomnet apart kan meten. Voor 1 januari 2025 moeten alle kleinverbruikers daarom een aanbod van hun netbeheerder hebben gekregen om een geschikte meter te laten installeren die aan de verplichting voldoet dat afname en invoeding apart kunnen worden gemeten.
De voorganger van minister Jetten – staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius – waarschuwde vorig jaar zomer immers al dat netbeheerders na inwerkingtreding van het wetsvoorstel 2 jaar nodig hebben om iedereen een geschikte meter aan te bieden. ‘Hoe meer vertraging het wetsvoorstel oploopt, hoe meer kleinverbruikers nog kunnen salderen zodra de afbouw start’, aldus Zegerius destijds.
‘Belgische taferelen voorkomen’
Voor de sector is een definitief besluit volgens Jaeger ook van belang. ‘Bij veel klanten leven nu verschillende ideeën over óf en wanneer de salderingsregeling afgebouwd zal worden. Deze onduidelijkheid komt daarmee onze sector ook gewoon niet ten goede.’
‘En met de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2023 in het vooruitzicht – en daarmee ook de verkiezing van een nieuwe Eerste Kamer – is verder uitstel van de behandeling van het wetsvoorstel echt onwenselijk’, vervolgt Jaeger. ‘De reden waarom wij dit als branche blijven benadrukken, is dat we Belgische taferelen willen voorkomen. Hoe langer we de afbouw uitstellen, hoe groter de kans dat saldering straks in 1 keer – “overnight” – wordt afgeschaft en we als sector tegen een muur aanlopen. Dat willen we als sector niet, maar ook de politiek zou dat niet moeten willen. Onze oproep is dus helder: stel de behandeling van het salderingsdossier niet langer uit.’