logo
wvhj2023
© Mistervlad | Dreamstime.com
© Mistervlad | Dreamstime.com
9 september 2022

Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling voor zonnepanelen

Het is én blijft een politiek heet hangijzer: de salderingsregeling voor zonnepanelen. Voor minister Jetten worden de komende maanden spannend, want hij moet zijn afbouwplan door de Eerste en Tweede Kamer loodsen.

In de Haagse achterkamertjes wordt ondertussen druk gelobbyd. Lang niet elke belangenorganisatie kan zich namelijk vinden in het voorstel van de klimaatminister. Solar Magazine maakt de balans op met Aedes, de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, Energie-Nederland, Holland Solar, Netbeheer Nederland, Stichting Urgenda en Vereniging Stroomversnelling.

De redactie vroeg de belangenorganisaties naar hun mening over het afbouwplan van minister Jetten, hun eigen alternatieve voorstel en het plan dat brancheorganisatie Holland Solar presenteerde.

Aedes: ‘Zonnepanelen voor woningcorporaties niet meer kostenneutraal’
Anne Leeuw, belangenbehartiger bij woningorganisatiekoepel Aedes, benadrukt dat de salderingsregeling in beginsel meer gericht is op eigenaar-bewoners dan op huurders. Op dit moment kunnen veel bewoners van een sociale huurwoning echter wel profiteren van zonnepanelen dankzij de salderingsregeling. Woningcorporaties die zonnepanelen plaatsen, vragen daarvoor vaak een kleine vergoeding in de servicekosten. De bewoner kan op een nettovoordeel rekenen tot een paar honderd euro per jaar. De woningcorporatie verricht als tegenprestatie de investering in de zonnepanelen – huurders hebben meestal zelf die investeringsruimte niet – en verzorgt het onderhoud. Gedurende de levensloop van de zonnepanelen berekenen de woningcorporaties dus een (deel van) deze kosten door aan de huurder. Door de afbouw van de salderingsregeling kan dat straks niet meer kostenneutraal of wordt het nettovoordeel voor huurders veel kleiner. Het betekent niet dat woningcorporaties direct minder zullen investeren in zonnepanelen. Integendeel: In de Nationale Prestatieafspraken is aangegeven dat de sector meer wil investeren in zonnepanelen na de afschaffing van de verhuurderheffing. Maar wanneer de investering niet meer kostenneutraal is, moet het plaatsen van zonnepanelen worden afgewogen tegen andere verduurzamingsopgaven. Zo kan het wel degelijk de snelheid van de energietransitie afremmen. De rijksoverheid zou zonnepanelen voor huurders dan ook even aantrekkelijk moeten maken als voor kopers.’

Consumentenbond: ‘Gewenste langjarige zekerheid consumenten ontbreekt’
De populariteit van zonnepanelen voor consumenten is voor een belangrijk deel te danken aan de succesvolle salderingsregeling’, stelt Peter van der Wilt, energy expert en policy advisor bij de Consumentenbond. ‘Deze is dus erg belangrijk voor het behoud van enthousiasme bij burgers voor hun bijdrage aan de energietransitie. Ook heeft de minister de wens benadrukt om daken maximaal te benutten om zo veel mogelijk landbouw- en natuurgronden te ontzien (de Zonneladder). Daarnaast blijkt het met de derving van belastinginkomsten door de salderingsregeling nogal mee te vallen. Volgens de Voorjaarsnota kost de 2 jaar uitstel namelijk in totaal 133 miljoen euro. Afgezet tegen de enorme bedragen die naar ongerichte ad-hocmaatregelen gaan is dit peanuts. Daar komt nog eens bij dat met de herziening van de Europese Richtlijn voor Energiebelastingen (ETD) de energiebelasting op elektriciteit voor kleinverbruikers zeer waarschijnlijk alleen maar verder omlaaggaat, en daarmee die derving dus ook. De gewenste prikkel voor eigen gebruik van de opgewekte stroom begrijpen we uiteraard. Het is alleen niet zo makkelijk voor huishoudens, en “iedereen aan de thuisaccu” zien wij niet als een realistische en gewenste oplossing. Tegen de seizoens-onbalans helpen thuisbatterijen al helemaal niet. Zoals ooit voortvarend een landelijk gasnet aangelegd werd om mensen van het stoken op kolen af te krijgen, moet nu gewoon een solide elektriciteitsnet aangelegd worden waarop elektrische daken en auto’s passen. Daar moet hoe dan ook veel meer in geïnvesteerd worden; salderen afbouwen of niet maakt daarvoor weinig verschil.’

Lees hieronder het volledige artikel in de september 2022-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten