logo
wvhj2023
© Eneco
© Eneco
8 juli 2022

Consumenten en bedrijven moeten batterij verplicht registreren bij netbeheerder

Netbeheer Nederland meldt dat consumenten en bedrijven die stroom opslaan in een thuisbatterij of ander energieopslagsysteem deze per direct verplicht zijn te registreren bij hun netbeheerder.

De registratieplicht is het gevolg van een wijziging van de Nederlandse Netcode elektriciteit en is van toepassing op opslageenheden met een vermogen vanaf 0,8 kilowatt en die aangesloten zijn op het stroomnet.

Energieleveren.nl
De Nederlandse netbeheerders startten eind vorige maand al een nieuwe onlinecampagne om consumenten die zonnepanelen installeren te wijzen op de wettelijke plicht om deze te registreren via de website energieleveren.nl.

De netbeheerders melden nu dat het voor hen ook belangrijk is om te weten waar opslageenheden geïnstalleerd zijn en worden. De verwachting is dat het aantal mogelijkheden voor elektriciteitsopslag enorm gaat toenemen en dat deze kunnen gaan bijdragen aan het stabiliseren van het stroomnet. Batterijen kunnen namelijk helpen om spanningsproblemen te beperken.

0,8 kilowatt tot 1 megawatt
Het is voor netbeheerders van belang dat bekend is waar de batterijen zijn geïnstalleerd in het elektriciteitsnetwerk en dat de gebruikte omvormers voldoen aan de in Nederland van kracht zijnde eisen: het Requirement for Generators (RfG). De lijst met omvormers die aan deze eisen voldoen, wordt door de netbeheerders regelmatig geactualiseerd.

De registratie voor opslageenheden vanaf 0,8 kilowatt tot 1 megawatt wordt net als die van zonnepanelen geregeld via de bestaande website www.energieleveren.nl. Dit geldt nu alleen nog voor aansluitingen waar al een opwekinstallatie aanwezig is. Het kan door de bestaande registratie aan te passen of bij een nieuwe registratie van opwek een vinkje te zetten bij energie ‘opslag aanwezig’. Pas later dit jaar wordt het mogelijk om gedetailleerder individuele eenheden voor de opslag van elektriciteit te registreren via energieleveren.nl.

Groter dan 1 megawatt
Voor opslageenheden groter dan 1 megawatt vragen netbeheerders om een ingevuld Electricity Storage Module Document (ESMD)-formulier. Dit formulier moet vooruitlopend op de inbedrijfstelling aangeleverd worden bij de relevante netbeheerder. Het ESMD wordt door de netbeheerder gebruikt om te toetsen of aan alle voorwaarden voor het koppelen aan het openbare stroomnet is voldaan.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten