logo
wvhj2023
© Energieleveren.nl
© Energieleveren.nl
30 juni 2022

Nieuwe campagne netbeheerders wijst op verplichting om zonnepanelen te registreren

De Nederlandse netbeheerders zijn een nieuwe onlinecampagne gestart om consumenten die zonnepanelen installeren te wijzen op de verplichting om deze te registreren via de website energieleveren.nl.

Enkele jaren geleden voerden de netbeheerders al een soortgelijke campagne uit. Stedin, Liander en Enexis herhalen nu dat het belangrijk is om de zonnepanelen registreren, omdat dit hen in staat stelt storingen op het stroomnet beter te voorkomen. Ook kunnen netbeheerders zo goed inschatten of en waar uitbreiding of verzwaring van het elektriciteitsnet nodig is.

Bij wet verplicht
Het registreren van zonnepanelen bij de netbeheerder is in Nederland bij wet verplicht. De informatie die consumenten op www.energieleveren.nl achterlaten, geeft de netbeheerders informatie over de plekken in het stroomnet waar extra opwek van energie plaatsvindt. Die informatie is nodig om het elektriciteitsnet stabiel te houden.

Nog veel consumenten weten volgens de netbeheerders niet dat ze wettelijk verplicht zijn om hun zonnepanelen te registreren. ‘Nu steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak plaatsen, wordt op zonnige dagen op veel plekken overtollige (zonne-)energie teruggeleverd op het net’, duiden de netbeheerders. ‘Als het vervolgens te druk wordt op het net, kan niet alle stroom goed worden verwerkt. De spanning gaat dan omhoog en als deze te hoog is, schakelt een omvormer van zonnepanelen zich uit voorzorg uit of gaat in storing.’

Meternummer
Met de campagne worden consumenten en kleine bedrijven gewezen op de verplichting van de registratie. De campagne duurt 3 maanden en is via Google advertenties en social media te zien. De campagne verwijst naar de website energieleveren.nl.

Daar kunnen woningeigenaren en kleine bedrijven de zonnepanelen registreren. Wie een installatie wil registreren, moet een account op de website aanmaken, in combinatie met een toets op het meternummer.

Liander maakte onderstaande video over het aanmelden van de zonnepanelen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten