Solar Magazine - Netbeheerders publiceren lijst met omvormers voor zonnepanelen die aan nieuwe wettelijke eisen voldoen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Netbeheerders publiceren lijst met omvormers voor zonnepanelen die aan nieuwe wettelijke eisen voldoen
© Hilda Weges | Dreamstime.com

Netbeheerders publiceren lijst met omvormers voor zonnepanelen die aan nieuwe wettelijke eisen voldoen

Netbeheer Nederland heeft een lijst met omvormers voor zonnepanelen gepubliceerd die voldoen aan de nieuwe eisen die per 27 april 2021 van kracht worden in het kader van het Requirement for Generators.

De ACM wijzigde afgelopen februari op voorstel van Netbeheer Nederland de Netcode elektriciteit. Daarmee zijn nieuwe zonnepaneelinstallaties bij consumenten per 27 april 2021 verplicht over een conformiteitscertificaat te beschikken.

Requirement for Generators
Eigenaren van een elektriciteitsproductie-eenheid – zoals een installatie met zonnepanelen – zijn er verantwoordelijk voor dat hun opweksysteem voldoet aan de eisen die gesteld worden in de Europese verordening Requirements for Generators (RfG).

Deze Europese verordening is sinds 27 april 2019 in Nederland van kracht. Installaties die energie opwekken, moeten sinds die datum voldoen aan strengere technische eisen om aangesloten te kunnen worden op het elektriciteitsnet. Voor kleinere installaties van het type A –  waaronder ook zonnepaneelinstallaties bij consumenten – besloot de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het voorjaar van 2019 de handhaving van de RfG met 2 jaar uit te stellen tot 27 april 2021. Reden hiervoor was dat het benodigde certificeringssysteem nog niet klaar was. Inmiddels zijn er in Europees en nationaal verband echter normen opgesteld waardoor ook de benodigde conformiteitscertificaten kunnen worden afgegeven aan omvormers voor zonnepaneelinstallaties.

Lijst digitaal beschikbaar
Netbeheer Nederland heeft nu een lijst gepubliceerd van omvormers waarvan installatie in Nederland is toegestaan. Die lijst is gebaseerd op de C10/26-lijst van Synergrid – de federatie van Belgische netbeheerders – waarop alle goedgekeurde omvormers staan die in België gebruikt mogen worden. De lijst van Netbeheer Nederland is hier te downloaden.

Particulieren en mkb-bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting die energie gaan leveren aan het stroomnet, zijn verplicht hun installatie aan te melden via de website energieleveren.nl. Vanaf 27 april 2021 moet bij die aanmelding ook het merk en type van de omvormer ingevuld worden. Vervolgens wordt, aan de hand van de lijst met geverifieerde omvormers, gecheckt of de omvormer aan de RfG-eisen voldoet. 

Eerder

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen en het op stoom komen van de uitrol van de realtime...
Vacatures
Agrozon zoekt:

Verkoopadviseur Particulier

Fulltime (40 uur) - Standerdmolen 10, 4751VJ Oud Gastel
Sunprojects B.V. zoekt:

Tender Medewerker

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen, 1183 AG
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!