Solar Magazine - CBS: 2,1 procent van energie afkomstig van zonnepanelen en zonnecollectoren, aandeel hernieuwbaar daalt
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
CBS: 2,1 procent van energie afkomstig van zonnepanelen en zonnecollectoren, aandeel hernieuwbaar daalt
© Jorrit Lousenberg

CBS: 2,1 procent van energie afkomstig van zonnepanelen en zonnecollectoren, aandeel hernieuwbaar daalt

2,1 procent van de energie was in Nederland afgelopen jaar afkomstig van zonnepanelen en zonnecollectoren. Het totale aandeel hernieuwbare energie daalde van 14 naar 12 procent doordat minder biomassa is meegeteld.

Bovendien werd in 2020 nog hernieuwbare energie uit Denemarken gekocht om aan de Europese doelstellingen te voldoen.

Europese richtlijn
In 2021 nam, vergeleken met een jaar eerder, het verbruik van windenergie met 36 procent toe, van zonne-energie met 28 procent. Dit alles blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afgelopen jaar is een herziene Europese richtlijn in werking getreden die strengere duurzaamheidscriteria voor biomassa bevat. Het is nog onduidelijk hoe deze criteria precies moeten worden toegepast. Het totale verbruik van biomassa dat zeker voldoet aan de EU-richtlijn was in 2021 107 petajoule, een jaar eerder was dit nog 120 petajoule. Hiermee kwam het verbruik van hernieuwbare energie vorig jaar uit op 240 petajoule. Dit is 12 procent van het totale bruto eindverbruik van energie. Wanneer de biomassa wordt meegeteld die onzeker is volgens de EU-richtlijn, komt het verbruik van hernieuwbare energie uit op 269 petajoule. Dat is 13,4 procent van het totale energieverbruik, zoals te zien is in onderstaande grafiek

* / ** De cijfers voor 2021 zijn zogenoemde voorlopige cijfers. Deze cijfers vormen een eerste indicatie, terwijl nader voorlopige cijfers – zoals die voor 2020 – een bijwerking zijn van de voorlopige cijfers.

Wind: 68,4 petajoule
Het energieverbruik uit windenergie is in 2021 vergeleken met een jaar eerder met 36 procent toegenomen naar 68 petajoule. Dit is gelijk aan 3,4 procent van het totale bruto eindverbruik van Nederland. Vooral het verbruik uit windmolens op zee nam fors toe doordat parken op zee heel het jaar volledig operationeel waren. Het verbruik uit windenergie op zee nam met 71 procent toe ten opzichte van 2020 en bedroeg 30,6 petajoule. Het verbruik uit windenergie op land groeide in dezelfde tijd met 17 procent naar 37,8 petajoule.

De totale capaciteit van windmolens was eind vorig jaar 7.700 megawatt, 16 procent meer dan het jaar ervoor. Deze stijging is volledig te danken aan nieuwe windmolens op land, het vermogen op zee is niet gestegen.

Zon: 42 petajoule
Het verbruik uit zonne-energie – zonnestroom en zonnewarmte – groeide in 2021 ten opzichte van het jaar daarvoor met 28 procent naar 42 petajoule. Hiermee wordt 2,1 procent van het totale verbruik van Nederland gedekt. De belangrijkste oorzaak voor deze toename is de ingebruikname van nieuwe zonnepanelen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Geldrop, Spaarpot 20 5667 KX
Solvari B.V. zoekt:

Key Account Manager

32-40 uur - Zadelstede 9 3431 JZ Nieuwegein
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!