Solar Magazine - Nederland koopt hernieuwbare energie van Denemarken om boete EU te voorkomen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nederland koopt hernieuwbare energie van Denemarken om boete EU te voorkomen
© Luca467 | Dreamstime.com

Nederland koopt hernieuwbare energie van Denemarken om boete EU te voorkomen

Nederland koopt 8 tot 16 terawattuur hernieuwbare energie van Denemarken om aan de Europese doelstelling van 14 procent hernieuwbare energie in 2020 te voldoen. Zo wordt een boete voorkomen.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelde afgelopen november dat de klimaatdoelen voor 2020 niet gehaald zouden worden en dit noopte minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat tot actie.

12,50 euro per megawattuur
Wat volgde was onder meer een maatregelenpakket om de uitrol van zonnepanelen op daken te versnellen.

Om het resterende tekort in te vullen en dwingende maatregelen van de Europese Commissie te voorkomen, is de afgelopen periode onderhandeld met Denemarken, met overeenkomsten over het intensiveren van de energiesamenwerking en statistische overdracht tot resultaat. In de overeenkomst over statistische overdracht is vastgelegd dat Denemarken een flexibele hoeveelheid hernieuwbare energie van minimaal 8 tot maximaal 16 terawattuur aan Nederland zal overdragen, tegen een vergoeding van 12,50 euro per megawattuur.

Groene waterstof
De middelen die met de overdracht gemoeid zijn, worden besteed aan een Power-to-X-project voor elektrolyse van groene waterstof, wat aansluit bij de waterstofambities van Nederland. Met de ruime mate van flexibiliteit die in de overeenkomst is opgenomen, worden ook de mogelijke effecten van de coronacrisis op het aandeel hernieuwbare energie ondervangen. De over te dragen hoeveelheid hernieuwbare energie wordt vastgesteld op basis van de conceptcijfers over het aandeel hernieuwbare energie in 2020 die het CBS in juni 2021 publiceert.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Zonnegilde B.V. zoekt:

KAM Coördinator

32-40 uur - Kampen, 8263BL, 9
Chapter zoekt:

Customer Success Manager

32-40 uur - Amsterdam, 1076EE, 115
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!