logo
wvhj2023
© Gints Ivuskans | Dreamstime.com
© Gints Ivuskans | Dreamstime.com
7 juni 2022

President Biden gebruikt oorlogswet om import zonnepanelen uit Azië toe te staan

President Biden gebruikt een oorlogswet om per direct de import van zonnecellen en zonnepanelen uit Maleisië, Vietnam, Thailand en Cambodja te faciliteren. Producten uit de landen werden bedreigd met importheffingen

De Amerikaanse president Joe Biden gebruikte de Defense Production Act (DPA) afgelopen maand al om het tekort aan babymelkpoeder in de Verenigde Staten aan te pakken. Ook voor zonnepanelen benut de president nu de ongebruikelijke maatregel, want de uit 1950 daterende wet was oorspronkelijk bedoeld voor oorlogstijden.

Tientallen gigawattpiek
In de afgelopen periode hadden 20 Amerikaanse gouverneurs85 leden van het Huis van Afgevaardigden en een groep Amerikaanse senatoren Biden al gevraagd het onderzoek te versnellen. Die verzoeken oogsten nu succes. De regering van president Biden besloot eind maart een onderzoek te starten naar de omzeiling van importheffingen door Chinese zonnepaneelfabrikanten nadat Auxin Solar hierom gevraagd had. De producten zouden omgeleid worden via Maleisië, Vietnam, Thailand en Cambodja.

Het onderzoek zou kunnen leiden tot extra importtarieven tot 250 procent op pv-producten uit Zuidoost-Azië, die momenteel goed zijn voor 80 procent van de invoer van zonnepanelen naar de Verenigde Staten. De gouverneurs benadrukken in hun brief dat, zelfs zonder een enkele vaststelling van wangedrag, al wijdverbreide schade is ontstaan. Uit onderzoek van de Solar Energy Industries Association (SEIA) bleek dat vele honderden zonne-energieprojecten, goed voor tientallen gigawattpiek, door de mogelijk extra importtarieven werden vertraagd of geannuleerd.

Binnenlandse productiecapaciteit
De president machtigt het ministerie van Energie om de oorlogswet te gebruiken om de Amerikaanse productie van 5 schone-energietechnologieën snel uit te breiden: zonnepanelen, isolatie voor gebouwen, warmtepompen, elektrolyzers en brandstofcellen en tot slot kritieke elektriciteitsnetinfrastructuur zoals transformatoren.

Biden stelt dat Amerika op schema ligt om de binnenlandse productiecapaciteit voor zonne-energie tegen 2024 te verdrievoudigen. De uitbreidingen van de binnenlandse productiecapaciteit die zijn aangekondigd sinds Biden aantrad als president, zullen de huidige capaciteit van 7,5 gigawattpiek met nog eens 15 gigawattpiek doen toenemen.

24 maanden
Door het gebruik van de oorlogswet creëert hij verder een brug van 24 maanden – de periode dat de binnenlandse productie moet worden opgeschaald – om de levering van zonnecellen en zonnepanelen te garanderen die Amerikaanse projectontwikkelaars nodig hebben om zonne-energieprojecten te kunnen bouwen.

Biden beslist dat zonnecellen en zonnepanelen uit Cambodja, Maleisië, Thailand en Vietnam in die periode vrij van importheffingen kunnen worden geïmporteerd. Ook meldt de president zijn inzet te versterken voor het waarborgen van de integriteit en onafhankelijkheid van alle lopende handelsonderzoeken van het ministerie van Handel.

‘Opgelucht’
Abigail Ross Hopper, president en chief executive officer van de SEIA, is opgelucht. ‘We juichen de doordachte benadering van de president toe om de huidige crisis – waarbij de toeleveringsketen voor zonne-energie verlamd wordt – aan te pakken. Dit beschermt bestaande banen op het gebied van zonne-energie, zal leiden tot meer werkgelegenheid in de pv-industrie en zal een robuuste binnenlandse productiebasis voor zonne-energie bevorderen. Hoewel het onderzoek van het ministerie van Handel zal worden voortgezet zoals vereist door de wet – en we er zeker van blijven dat een beoordeling van de feiten zal resulteren in een negatief besluit – is de actie van de president een broodnodig uitstel van de voor onze sector verpletterende sonde. Tijdens de 2-jarige opschorting van de importtarieven kan de Amerikaanse solar industrie weer snel worden opgebouwd, terwijl de Defense Production Act de Amerikaanse opwek van zonne-energie helpt groeien.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten