Solar Magazine - ACM ontwikkelt norm voor redelijke aansluittermijnen en congestie op stroomnet
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ACM ontwikkelt norm voor redelijke aansluittermijnen en congestie op stroomnet
© Rob van Hal | Dreamstime.com

ACM ontwikkelt norm voor redelijke aansluittermijnen en congestie op stroomnet

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat dit jaar 2 nieuwe normen ontwikkelen voor netbeheerders. Het gaat om een norm voor redelijke aansluittermijnen en een norm voor congestie op het stroomnet.

‘Energie & duurzaamheid’ is naast ‘digitale economie’ en ‘woningmarkt’ 1 van de 3 thema’s waaraan de ACM in 2022 extra aandacht gaat besteden. De aandacht voor de woningmarkt is een nieuw thema waarmee de ACM wil bijdragen aan het zoeken naar oplossingen voor de krapte op de woningmarkt. De thema’s energietransitie & duurzaamheid en digitale economie stonden de afgelopen 2 jaar al op de agenda en blijven actueel.

Misleiding
Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: ‘Elke 2 jaar kijken we welke thema’s extra aandacht nodig hebben. Digitale economie en energietransitie & duurzaamheid blijven er daarom op staan. De woningmarkt is er nu bij gekomen. Markten goed laten werken voor alle mensen en bedrijven, nu en in de toekomst, is daarbij ons uitgangspunt. Dat doen we onder andere door mensen en bedrijven te beschermen tegen misleiding, manipulatie en misbruik van marktmacht.’

De ACM gaat dit jaar verder met het handhaven van misleidende duurzaamheidsclaims in de energiesector. Daarbij zorgt ze ervoor dat consumenten stroom en gas blijven ontvangen als energieleveranciers failliet gaan. De organisatie stelt het afgelopen halfjaar geworsteld te hebben met de beperkte mogelijkheden om consumenten te beschermen tegen onder andere de financiële gevolgen van faillissementen van energiebedrijven. Daarom evalueert de ACM in 2022 de inzet van toezichtinstrumenten bij faillissementen en de gevolgen daarvan.

Normen netbeheerders
In 2022 gaat de ACM ook toetsen of de netbeheerders de noodzakelijke investeringen doen om hun netcapaciteit uit te breiden én de kwaliteit van de stroomnetten op peil te houden. De ACM heeft daarbij ook aandacht voor de keuzen die netbeheerders daarbij maken in het licht van de energietransitie; oftewel de kwaliteit en de doelmatigheid van investeringen. Verder gaat de autoriteit netbeheerders ruimte geven om te experimenteren met nieuwe energiedragers zoals het transport van waterstof.

De ACM stelt ook bij te gaan dragen aan het oplossen van drukte op het stroomnet, meer specifiek de congestie waardoor het elektriciteitsnet de uitbreiding van vraag of aanbod van energie niet aankan. Dat doet de organisatie door scherp te letten op redelijke aansluittermijnen voor netbeheerders en daarvoor een norm te ontwikkelen. Tot slot zal de ACM normen vaststellen voor het omgaan met congestie.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2022

Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit  wind- en zonne-energie’ Professor Wim Sinke zwaait af: ‘We still ain’t seen nothing yet’ Zonnemarkt: ‘Einde...
Vacatures
kWh People zoekt:

Product Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
kWh People zoekt:

Business Developer Benelux

Fulltime (40 uur) - Benelux
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!