logo
wvhj2023
© Jarretera | Dreamstime.com
© Jarretera | Dreamstime.com
25 januari 2022

Vervolgonderzoek ACM naar 2 energiebedrijven met misleidende duurzaamheidsclaims

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start een vervolgonderzoek naar 2 energieleveranciers met de meest misleidende duurzaamheidsclaims. Dit is de uitkomst van een onderzoek in de energiesector.

In dat eerste onderzoek heeft de ACM de claims van 10 grote energieleveranciers gecontroleerd. 2 energiebedrijven springen er daarbij in negatieve zin uit en dat is reden voor een vervolgactie.

Concurrentievervalsing
‘Wij zien dat sommige energieleveranciers zich duurzamer voordoen dan ze daadwerkelijk zijn’, stelt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM. ‘Hierdoor kunnen consumenten geen onderscheid maken tussen bedrijven die veel investeren in duurzaamheid en bedrijven die dat niet doen. Dit zorgt voor concurrentievervalsing en tast het vertrouwen van consumenten in duurzaamheidsclaims aan. Hiertegen treden wij nu op, waarbij we ook sancties kunnen opleggen.’

60 energieleveranciers
Vorig jaar mei heeft de ACM ruim 60 energieleveranciers die aan consumenten leveren, aangeschreven met het verzoek hun claims kritisch te bekijken. Ze kregen daarvoor tot half juni de tijd.

Daarna heeft de ACM zelf de uitingen op het gebied van duurzaamheid van 10 grote energieleveranciers gecontroleerd op de juistheid, duidelijkheid en controleerbaarheid van de informatie. Bij 2 energieleveranciers heeft de ACM informatie opgevraagd om te kunnen beoordelen of de claims die misleidend lijken dat ook zijn.

Foute voorbeelden
De ACM heeft in het onderzoek onder meer gekeken hoe duurzaam de energieleverancier claimt te zijn. Dit mag niet in vage, absolute of algemeen geformuleerde termen zonder toelichting. De energieleverancier moet duidelijk aangeven met wie of wat vergeleken wordt en de vergelijking onderbouwen. Ook moet de hoeveelheid geleverde groene stroom en de herkomst daarvan in overeenstemming zijn met het stroometiket.

Foute voorbeelden die de ACM tegenkwam zijn onder meer een energieleverancier die aangeeft groen gas te leveren, maar bij de claim niet aangeeft dat het gas dat hij levert maar voor een bepaald percentage uit groen gas bestaat. Een andere energieleverancier zet zich neer als ‘leider op het gebied van duurzaamheid’, maar maakt bij de claim niet duidelijk wat daarmee wordt bedoeld.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten