Solar Magazine - Vlaamse eigenaren zonnepanelen kunnen nog 1 week retroactieve investeringspremie aanvragen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaamse eigenaren zonnepanelen kunnen nog 1 week retroactieve investeringspremie aanvragen
© Belgian Solar

Vlaamse eigenaren zonnepanelen kunnen nog 1 week retroactieve investeringspremie aanvragen

Consumenten in Vlaanderen met zonnepanelen kunnen als zij daar recht op hebben nog 1 week de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen aanvragen. De aanvraag kan tot en met 18 januari ingediend worden.

Vlaanderen voerde nadat het Grondwettelijk Hof het recht voor Vlaamse eigenaren van zonnepanelen vernietigde om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden vorig jaar  een eenmalige compensatie in. ​De maximale compensatie bedraagt 4.360 euro.

76.428 eigenaren met digitale meter
Afgelopen november meldde  energieregulator VREG dat tot op dat moment 76.428 eigenaren van zonnepanelen de retroactieve investeringspremie vanwege het verdwijnen van de terugdraaiende teller hadden aangevraagd. Vlamingen met zonnepanelen waar de digitale meter geplaatst werd vóór 20 juli 2021 moeten hun premieaanvraag uiterlijk op 18 januari 2022 indienen.

Nog geen digitale meter
Eigenaren van zonnepanelen die nog een klassieke meter hebben en hun installatie in dienst hebben genomen voor eind 2020, verliezen hun terugdraaiende teller pas wanneer hun klassieke meter vervangen wordt door een digitale meter en zullen tot dan geen gevolgen ondervinden.

Zij krijgen een nieuwe meter volgens de uitrolplanning die geografisch verloopt, dus gemeente per gemeente, straat per straat. Wie zonnepanelen heeft geplaatst vóór 2021 en tussen 19 juli 2021 en 31 december 2023 zelf een digitale meter aanvraagt, heeft recht op een bonus van 100 euro, bovenop de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen.

Eigenaren van zonnepanelen die nog geen digitale meter hebben, moeten hun premieaanvraag uiterlijk 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter en uiterlijk op 31 december 2025 indienen. De installatie van een digitale meter in Vlaanderen wordt sowieso ten laatste uitgevoerd tegen 1 juli 2029.

Deadline zonnepanelen met teruglooprem pas in juni
Eind december is verder in het Belgisch staatsblad het Energiebesluit gepubliceerd dat prosumenten met zonnepanelen en teruglooprem ook recht geeft op de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen. Dat betekent dat eigenaren van zonnepanelen, een digitale meter en teruglooprem per direct tot en met 23 juni 2022 de tijd hebben om hun premie aan te vragen via het premieloket van Fluvius.

In het verleden plaatsten sommige netbeheerders een meter met een teruglooprem. Of er een teruglooprem aanwezig is, is enkel zichtbaar via een specifiek icoontje op het display van de meter. Prosumenten die nu over een teruglooprem beschikken en bij wie in de toekomst een digitale meter wordt geplaatst, komen ook in aanmerking voor de retroactieve investeringspremie.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
Activum Finance / Activum Groen Lease zoekt:

Intern Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
kWh People zoekt:

Junior Projectleider Energie-coöperaties

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!