logo
wvhj2023
© Belgian Solar
© Belgian Solar
22 november 2021

VREG: ook eigenaren zonnepanelen met teruglooprem krijgen retroactieve investeringspremie

Minister Demir laat de regelgeving aanpassen zodat mensen met een elektriciteitsmeter met een teruglooprem alsnog in aanmerking komen voor de retroactieve investeringspremie voor eigenaren van zonnepanelen.

De Vlaamse regering voerde eerder dit jaar een eenmalige compensatie in nadat het Grondwettelijk Hof het recht voor Vlaamse eigenaren van zonnepanelen vernietigde om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden. De maximale compensatie bedraagt 4.360 euro.

Prosumententarief
Lang voor er sprake was van zonnepanelen werd soms een meter met een teruglooprem geplaatst om fraude te vermijden. Of er een teruglooprem aanwezig is, is enkel zichtbaar via een specifiek icoontje op de meter. Zo’n klassieke Ferrarismeter met teruglooprem kan niet fysiek terugdraaien en een prosument kan dus bij het plaatsen van zonnepanelen geen gebruik maken van het systeem van terugdraaiende teller. Deze prosumenten moesten hierdoor in de afgelopen jaren als zij dit zelf gemeld hadden aan netbeheerder Fluvius ook geen prosumententarief betalen.

Een groep prosumenten maakte daarom gebruik van de mogelijkheid om (gratis) een nieuwe meter zonder teruglooprem te laten plaatsen. Anderen waren zich echter van geen kwaad bewust tot zij ontdekten dat zij niet in aanmerking komen voor de retroactieve investeringspremie.

Vanaf eind december
Om deze prosumenten met een teruglooprem niet 2 keer te treffen, laat minister Demir de regelgeving aanpassen.

Prosumenten die in het verleden over een teruglooprem beschikten en waar intussen een digitale meter staat, zullen wel in aanmerking komen voor de retroactieve investeringspremie als aan alle voorwaarden is voldaan. Zij hebben zodra de regelgeving in werking treedt – volgens de huidige planning vanaf eind december 2021 – 6 maanden de tijd om de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen aan te vragen via het premieloket van Fluvius.

Nog niet geplaatst
Prosumenten die nu over een teruglooprem beschikken en bij wie in de toekomst een digitale meter geplaatst wordt, komen eveneens in aanmerking voor de retroactieve investeringspremie en vallen onder dezelfde voorwaarden als de prosumenten zonder teruglooprem.

Prosumenten die zelf eerder expliciet afstand deden van de terugdraaiende teller en vervroegd voor de facturering op bruto-afname hebben gekozen, komen niet in aanmerking voor de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen.   

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten