Solar Magazine - VREG: ook eigenaren zonnepanelen met teruglooprem krijgen retroactieve investeringspremie
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
VREG: ook eigenaren zonnepanelen met teruglooprem krijgen retroactieve investeringspremie
© Belgian Solar

VREG: ook eigenaren zonnepanelen met teruglooprem krijgen retroactieve investeringspremie

Minister Demir laat de regelgeving aanpassen zodat mensen met een elektriciteitsmeter met een teruglooprem alsnog in aanmerking komen voor de retroactieve investeringspremie voor eigenaren van zonnepanelen.

De Vlaamse regering voerde eerder dit jaar een eenmalige compensatie in nadat het Grondwettelijk Hof het recht voor Vlaamse eigenaren van zonnepanelen vernietigde om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden. ​De maximale compensatie bedraagt 4.360 euro.

Prosumententarief
Lang voor er sprake was van zonnepanelen werd soms een meter met een teruglooprem geplaatst om fraude te vermijden. Of er een teruglooprem aanwezig is, is enkel zichtbaar via een specifiek icoontje op de meter. Zo’n klassieke Ferrarismeter met teruglooprem kan niet fysiek terugdraaien en een prosument kan dus bij het plaatsen van zonnepanelen geen gebruik maken van het systeem van terugdraaiende teller. Deze prosumenten moesten hierdoor in de afgelopen jaren als zij dit zelf gemeld hadden aan netbeheerder Fluvius ook geen prosumententarief betalen.

Een groep prosumenten maakte daarom gebruik van de mogelijkheid om (gratis) een nieuwe meter zonder teruglooprem te laten plaatsen. Anderen waren zich echter van geen kwaad bewust tot zij ontdekten dat zij niet in aanmerking komen voor de retroactieve investeringspremie.

Vanaf eind december
Om deze prosumenten met een teruglooprem niet 2 keer te treffen, laat minister Demir de regelgeving aanpassen.

Prosumenten die in het verleden over een teruglooprem beschikten en waar intussen een digitale meter staat, zullen wel in aanmerking komen voor de retroactieve investeringspremie als aan alle voorwaarden is voldaan. Zij hebben zodra de regelgeving in werking treedt – volgens de huidige planning vanaf eind december 2021 – 6 maanden de tijd om de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen aan te vragen via het premieloket van Fluvius.

Nog niet geplaatst
Prosumenten die nu over een teruglooprem beschikken en bij wie in de toekomst een digitale meter geplaatst wordt, komen eveneens in aanmerking voor de retroactieve investeringspremie en vallen onder dezelfde voorwaarden als de prosumenten zonder teruglooprem.

Prosumenten die zelf eerder expliciet afstand deden van de terugdraaiende teller en vervroegd voor de facturering op bruto-afname hebben gekozen, komen niet in aanmerking voor de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen.   

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
OUXO Energy B.V. zoekt:

Binnenwerk monteur MBO4 Elektrotechniek

Fulltime (40 uur) - Handelsweg 14, 9482 WE Tynaarlo
Kremer Techniek zoekt:

PV Monteur

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!