logo
wvhj2023
© Dragan Drobac | Dreamstime.com
© Dragan Drobac | Dreamstime.com
11 januari 2022

Subsidie Groningers in aardbevingsgebied om nieuwe zonnepanelen, keuken of badkamer te kopen in 1 dag op

De subsidie voor woningeigenaren in het aardbevingsgebied in Groningen om zonnepanelen, een keuken of badkamer te kopen is alweer op. Tienduizenden stonden voor niets in de wachtrij, digitaal én bij gemeentehuizen.

Vanaf 9 uur ’s ochtends konden particuliere woningeigenaren in het aardbevingsgebied waarvoor de waardedalingsregeling geldt of met de postcodes 9679, 9681 maximaal 10.000 euro subsidie aanvragen voor het verbeteren en verduurzamen van hun woning. Omdat het de tweede en laatste mogelijkheid was om de subsidie aan te vragen, ontstond online al snel een wachtrij van meer dan 40.000 mensen en ook bij de gemeentehuizen waren voor de deur lange rijen mensen te zien. Sommige van hen waren volgens RTV Noord al om half 6 ’s ochtends voor de deur gaan staan.

220,8 miljoen euro
Voor deze laatste subsidieronde was 220,8 miljoen euro beschikbaar, in totaal was voor de subsidieregeling 300 miljoen euro beschikbaar. De rijksoverheid en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) hielden vooraf al rekening met grote belangstelling voor de subsidie.

SNN trof zo goed mogelijk voorbereidingen en nam diverse voorzorgsmaatregelen, waaronder het werken met een digitale wachtrij, waardoor de aanvragen automatisch op volgorde van binnenkomst behandeld werden. Woningeigenaren konden hun aanvraag al voorbereiden door alvast een account aan te maken op de website van SNN en de benodigdheden voor de aanvraag digitaal klaar te zetten.

Marle Klip uploadde onderstaande timelaps van de wachtrij.

‘Verlossend’ woord
Waar aan het einde van de middag gemeld werd dat er om 15 uur ’s middags nog 30 miljoen euro in de subsidiepot zat, kwam rond middernacht het bericht dat de subsidiepot om 20 uur ’s avonds leeg was gegaan. Daarmee is de pot van de subsidieregeling die tot 10 januari 2026 geopend zou zijn in 1 dag leeg.

‘Het is niet meer mogelijk om een subsidieaanvraag te doen. Het eLoket is gesloten en wij nemen geen aanvragen meer in ontvangst’, is de korte boodschap van SNN. De organisatie voegt daarbij toe ‘niet over de hoogte van het subsidiebudget’ te gaan. Gek is de stormloop niet, want ruim 50.000 huishoudens in Groningen en enkele honderden in Drenthe kwamen in aanmerking voor de subsidie. Het budget – dat meldde SNN al bij voorbaat – was echter maar toereikend voor ongeveer de helft van de huishoudens.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten