Solar Magazine - Nieuwe subsidie op zonnepanelen voor woningeigenaren aardbevingsgebied Groningen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuwe subsidie op zonnepanelen voor woningeigenaren aardbevingsgebied Groningen
© Lars Fortuin | Dreamstime.com

Nieuwe subsidie op zonnepanelen voor woningeigenaren aardbevingsgebied Groningen

De eerste eigenaren van wie de woning of een ander gebouw opgenomen is in het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) kunnen vanaf vandaag subsidie aanvragen voor zonnepanelen.

De rijksoverheid, aardbevingsgemeenten en de provincie Groningen hebben vorig jaar november afgesproken dat eigenaren in het aardbevingsgebied een tegemoetkoming kunnen krijgen om hun gebouw te verduurzamen en  te verbeteren. De subsidieregeling Verduurzaming en Verbetering Groningen die op 1 juni geopend is, is onderdeel van deze afspraken.

Maximaal 17.000 euro
Het gaat om een subsidie van maximaal 17.000 euro die eigenaren bijvoorbeeld kunnen besteden aan onderhoud, een uitbouw of zonnepanelen. Eigenaren kunnen met een begroting of offertes een voorschot aanvragen bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

SNN neemt de aanvragen dan binnen 8 weken in behandeling.  De eigenaar moet de maatregelen vervolgens binnen 3 jaar treffen.

Nog geen beoordeling gehad
De subsidie is bedoeld voor eigenaren van gebouwen in het versterkingsprogramma die over het algemeen nog geen beoordeling hebben gehad. Eigenaren die al een versterkingsadvies hebben en kiezen voor een nieuwe beoordeling op basis van de nieuwe inzichten komen ook voor deze subsidie in aanmerking.

Zij kunnen de subsidies aanvragen als ze een besluit van NCG hebben om hun gebouw opnieuw te laten beoordelen. Aanvullend komt er dan voor deze eigenaren ook een vrij besteedbaar bedrag van 13.000 euro beschikbaar.

Geselecteerd voor maatwerk
Eigenaren die door hun gemeente geselecteerd zijn voor maatwerk komen ook in aanmerking voor de subsidie van 17.000 euro en een vrij besteedbaar bedrag van 13.000 euro. Hiermee overbruggen de gemeenten de verschillen die in straten en buurten ontstaan tussen eigenaren die al een versterkingsadvies hebben en zij die nog geen beoordeling hebben gehad.

Eigenaren van deze gebouwen kunnen de subsidie vanaf het najaar aanvragen. Deze subsidie komt uit budget van de betrokken gemeenten. Hiervoor wordt een aparte subsidieregeling uitgewerkt die gemeenteraden nog moeten vaststellen.

Lange wachten
Met de subsidies willen de partijen daarom eigenaren in het aardbevingsgebied tegemoetkomen voor het lange wachten op de opname en beoordeling van hun gebouw. Daardoor hebben eigenaren onderhoud of investeringen aan hun gebouw misschien uitgesteld. Op basis van de nieuwe subsidieregeling kunnen eigenaren in de versterkingsopgave een bedrag krijgen om hun woning te verduurzamen en verbeteren.

Waardevermeerdering 
Woningeigenaren in het aardbevingsgebied met erkende bevingsschade konden al gebruikmaken van de subsidie Waardevermeerdering om hun huis duurzamer te maken. Omdat deze subsidiepot waar woningeigenaren maximaal 4.000 subsidie euro krijgen om bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren bijna uitgeput is, is hier onlangs 40 miljoen euro extra budget voor vrijgemaakt.

Schema overzicht subsidies
Om eigenaren van gebouwen in Groningen inzicht te geven in de verschillende subsidies, heeft de NCG onderstaand schema gemaakt.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
Coolblue zoekt:

Accountmanager Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Utrecht (St Jacobsstraat 135, 3511 BP)
BayWa r.e. Solar Systems S.à. r.l. zoekt:

Montage Systemen Verkoopsmanager

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160D 6546 AS Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!