Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Duits bedrijf moet Belastingdienst 261.131,64 euro betalen voor omzeilen importheffing zonnepanelen
© Sunshinegirl2005 | Dreamstime.com

Duits bedrijf moet Belastingdienst 261.131,64 euro betalen voor omzeilen importheffing zonnepanelen

Het gerechtshof Amsterdam heeft in hoger beroep geoordeeld dat een Duits bedrijf 261.131,64 euro aan de Nederlandse Belastingdienst moet overmaken voor het omzeilen van importheffingen.

Het Duitse bedrijf had zijn Nederlandse vertegenwoordiger bezwaar laten aantekenen tegen de naheffing, maar dat is volgens de rechter juridisch niet toegestaan.

4 aanslagen
In november 2015 stuurde de Belastingdienst het Duitse bedrijf 4 aanslagen van respectievelijk 67.190,97 euro, 66.146,08 euro, 61.921,09 euro en 65.873,50 euro voor antidumpingrechten en compenserende rechten.

In totaal gaat het daarmee om een naheffing voor het omzeilen van importheffingen voor zonnepanelen ter waarde van 261.131,64 euro.

Niet-ontvankelijk
De Nederlandse vertegenwoordiger van het Duitse bedrijf heeft bij de Belastingdienst tegen deze aanslagen bezwaar gemaakt, waarna de Belastingdienst deze niet-ontvankelijk heeft verklaard. Dat bezwaar had het Duitse bedrijf namelijk zelf moeten maken.

De rechtbank heeft het Nederlandse bedrijf in juli 2019 in een rechtszaak in het ongelijk gesteld en geconcludeerd dat de Belastingdienst terecht stelt dat het Nederlandse bedrijf niet-ontvankelijk is.

Taiwan
De Nederlandse vertegenwoordiging heeft namens het Duitse bedrijf in 2014 4 keer aangifte gedaan voor de import van containers met zonnepanelen uit Taiwan. De zonnepanelen zijn volgens de Douane niet afkomstig uit Taiwan, maar uit China. Om die reden zijn door de Belastingdienst de aanslagen voor antidumpingrechten en compenserende rechten opgelegd.

De aangifte van het in het vrije verkeer brengen van de zonnepanelen werd door het in Nederland gevestigde bedrijf verzorgd als directe vertegenwoordiging van het bedrijf uit Duitsland dat om die reden de naheffingen heeft ontvangen.

Wie moet bezwaar maken?
Het hoger beroep dat aangespannen werd door het Nederlandse bedrijf naar aanleiding van de eerdere gerechtelijke uitspraak draaide om de vraag of het Nederlandse bedrijf bezwaar had mogen aantekenen tegen de naheffingen.

De rechtbank stelt dat eenieder, dus ook het Nederlandse bedrijf, ervoor kan kiezen de douaneschuld van een ander te betalen. Het Nederlandse bedrijf heeft namelijk eerder aangegeven garant te willen staan voor de betaling van de aanslagen. Dat is volgens de rechter echter geen reden om het Nederlandse bedrijf bezwaar en beroep te laten aantekenen tegen de aanslag. Dat beroep had het Duitse bedrijf zelf kenbaar moeten maken bij de Belastingdienst.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Head of Product Management

Fulltime (40 uur) - Weesp
NaGa Solar zoekt:

Manager Commercial Ground Mounted Solar Development

Fulltime (40 uur) - Maastricht, 6225 XV, 1
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!