logo
wvhj2023
© Rijksoverheid
© Rijksoverheid
16 juli 2021

Afbouw salderingsregeling: deel eigenaren zonnepanelen kan langer salderen door vertraging wetsvoorstel

Een deel van de kleinverbruikers met zonnepanelen kan ook na 1 januari 2024 nog volledig salderen omdat zij dan niet over een geschikte meetinrichting beschikken. Dat meldt staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

De staatssecretaris van Klimaat en Energie heeft na lange tijd een forse lijst met Kamervragen over de afbouw van de salderingsregeling beantwoord. Zij heeft dit nu gedaan, omdat zij stelt het belangrijk te vinden dat de antwoorden door de politieke partijen die deelnemen aan de formatie van een nieuw kabinet kunnen worden meegenomen in de onderhandelingen. ‘Alle vragen van de Tweede Kamer zijn beleidsarm én volledig beantwoord: passend bij de demissionaire status van het kabinet’, aldus Yeşilgöz-Zegerius.

Netbeheerders hebben 2 jaar nodig
Wachten op een nieuw kabinet zou volgens de staatssecretaris leiden tot verdere vertraging van het wetsvoorstel, waardoor het steeds lastiger gaat worden de voorziene ingangsdatum van 1 januari 2023 te halen. Een risico waarvoor de netbeheerders eerder al waarschuwden. ‘De staatssecretaris hierover: ‘Dit heeft grote financiële gevolgen. Vertraging is bovendien lastig omdat er daardoor geen wettelijke basis komt voor de uitrol van de meter die invoeding en afname apart kan meten. Netbeheerders hebben nu (zonder de wettelijke bepaling als steuntje in de rug), meer moeite om de meter bij de resterende kleinverbruikers te plaatsen omdat de kleinverbruiker nu niet verplicht is deze meter te accepteren.’

Vertraging in de uitrol van de geschikte meter zal er ook toe leiden dat straks een grotere groep dan nu voorzien nog geen geschikte meter heeft. Yeşilgöz-Zegerius: ‘Netbeheerders hebben na inwerkingtreding van het wetsvoorstel 2 jaar nodig om iedereen een geschikte meter aan te bieden. Hoe meer vertraging het wetsvoorstel oploopt, hoe meer kleinverbruikers nog kunnen salderen zodra de afbouw start.’

Langer salderen
In haar antwoorden op de Kamervragen bevestigt de staatssecretaris nogmaals dat de netbeheerders na inwerkingtreding van de wet die voorziet in de afbouw van het salderen 2 jaar de tijd krijgen om kleinverbruikers een geschikte meetinrichting aan te bieden. ‘Waarbij de kleinverbruiker verplicht is deze te accepteren’, aldus Yeşilgöz-Zegerius. ‘Omdat er 2 jaar nodig is om alle kleinverbruikers die nu nog niet in het bezit zijn van een geschikte meter deze aan te bieden, zal een deel van de kleinverbruikers op de voorgenomen startdatum van de afbouw van de salderingsregeling nog niet in het bezit zijn van een geschikte meetinrichting. Naar verwachting zal daarom een deel van de kleinverbruikers ook na 1 januari 2024 nog kunnen salderen, totdat ook zij een geschikte meetinrichting hebben gekregen.’

Op dit moment heeft overigens al ruim 80 procent van de kleinverbruikers al een geschikte meetinrichting. De overige kleinverbruikers krijgen sinds begin dit jaar door de netbeheerders een geschikte meetinrichting aangeboden, die zij vanaf het moment van inwerkingtreding van de nieuwe wet dus verplicht zijn te accepteren.

2 zorgen, geen toezeggingen
Uit de vragen die de Tweede Kamer stelde naar aanleiding van het wetsvoorstel en het bijbehorende advies van de Raad van State kwamen 2 onderwerpen naar voren die gevoelig liggen. Allereerst leven er zorgen om de onzekerheden bij de terugverdientijden en ten tweede zijn er zorgen over de investeringsbereidheid van woningcorporaties.

Omdat het kabinet demissionair is en het wetsvoorstel controversieel verklaard, kan het kabinet echter geen toezeggingen meer doen aan de Tweede Kamer. Wel stelt de staatssecretaris dat de afbouw van de salderingsregeling verantwoord dient te zijn in het licht van de energietransitie en klimaatdoelstellingen. ‘Deze doelstellingen worden jaarlijks door het Planbureau voor de Leefomgeving nauwgezet gemonitord in de Klimaat en Energie Verkenning (KEV). Op basis van die monitoring kan, als zou blijken dat de verwachtingen niet worden waargemaakt, gericht vervolgonderzoek naar de oorzaken worden gedaan. Het is aan een nieuw kabinet om te beoordelen of nader onderzoek of bijsturing nodig is om de investeringen in zonnepanelen op het gewenste niveau te houden.’

Herijken in 2025
Het advies van de staatssecretaris aan het volgende kabinet is om de terugverdientijden in 2025 te herijken en zo nodig het afbouwpad daarop aan te passen.

De afbouw van de salderingsregeling in het kort

De salderingsregeling blijft in haar huidige vorm gehandhaafd tot 1 januari 2023. Tot dat moment verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft, maar vanaf dan wordt de regeling tot 2031 stapsgewijs afgebouwd naar 0 als het bijbehorende wetsvoorstel door de Tweede Kamer wordt aangenomen.

Zonnepaneeleigenaren krijgen vanaf 2023 voor een steeds groter deel van de met hun zonnepanelen opgewekte stroom een ‘redelijke vergoeding’ van hun energieleverancier.

In oktober 2020 stuurde toenmalig minister Wiebes het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling naar de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel stelt dat zonnepaneeleigenaren vanaf 2023 ieder jaar 9 procent minder mogen salderen en dat vanaf 2031 het salderingspercentage 0 is. Doordat de Tweede Kamer het vlak voor de verkiezingen controversieel verklaarde, is het aan een nieuw kabinet om over het wetsvoorstel te beslissen.

Lees al het nieuws over de salderingsregeling hier in het speciale dossier van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten