logo
wvhj2023
© Groendus
© Groendus
12 juli 2021

Tweede Kamer: onderzoek potentie zonnepanelen op vangrails, in wegbermen en op overkappingen

De Tweede Kamer heeft voor een motie van de BoerBurgerBeweging gestemd waarmee de regering gevraagd wordt de potentie van zonnepanelen op vangrails, in wegbermen en op overkappingen in kaart te brengen.

De motie werd ingediend door Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging en met een ruime Kamermeerderheid aangenomen.

Dubbeldoellocaties
De tekst van de aangenomen motie luidt als volgt: ‘constaterende dat er de komende jaren veel druk is op de beschikbare ruimte in Nederland, waaronder door de behoefte aan meer energie uit zonnepanelen; constaterende dat we in een dichtbevolkt land leven, waarin het cruciaal is dat we efficiënt om zullen moeten gaan met de beschikbare grond; overwegende dat het onwenselijk is om vruchtbare landbouwgrond of natuurgronden op te offeren voor de energietransitie; overwegende dat het de voorkeur heeft dubbeldoellocaties te ontwikkelen waar energieproductie samengaat met andere al bestaande functies; verzoekt het kabinet, in kaart te brengen wat de potentie is van het opwekken van energie uit zonnepanelen op vangrails en in wegbermen langs snelwegen, alsmede door het overkappen van snelwegen en parkeerterreinen met zonnedaken; voorts gaan wij verder met het verspreiden van gezond verstand in de Tweede Kamer, en gaat over tot de orde van de dag’.

De motie werd mede ondertekend door Chris Stoffer (SGP) Wybren van Haga (Groep Van Haga) en Liane Den Haan (Fractie Den Haan). VVD (34), D66 (24), CDA (15), SP (9), PvdA (9), GroenLinks (8), Partij voor de Dieren (6), ChristenUnie (5), Volt (3), Groep Van Haga (3), SGP (3), DENK (3), JA21 (3), Fractie Den Haan (1), BIJ1 (1) en BoerBurgerBeweging (1) stemden voor de motie. Enkel de PVV (17) en Forum voor Democratie (5) stemden tegen.

Onderzoek is er al
Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius van Klimaat en Energie toonde zich geen voorstander van de motie. ‘Dat onderzoek is er eigenlijk al’, aldus de staatssecretaris in haar reactie. ‘Ik zou deze motie dus willen beschouwen als ondersteuning van het beleid en de inzet. Ik wil het onderzoek nogmaals toezenden. Wellicht kunnen we het dan hebben over wat daarin staat en wat mevrouw Van der Plas en de andere indieners daarmee zouden willen. Ik maak daarbij wel de opmerking dat ik het eens ben met de overweging dat het onwenselijk is om vruchtbare landbouwgrond of natuurgronden op te offeren voor de energietransitie, maar dat we daar de zonneladder voor hebben. Ik vind die overweging dus een beetje ingewikkeld, omdat dat niet de praktijk is van hoe we het nu inrichten. We hebben de zonneladder juist om dat te voorkomen, maar dat terzijde. Het dictum is ondersteuning van beleid en ik stuur het onderzoek graag toe.’

Potentieelstudie 
Yeşilgöz-Zegerius doelt op de nieuwe potentieelstudie van TKI Urban Energy en Generation.Energy. Daaruit bleek enkele maanden geleden dat Nederland meer dan genoeg plek heeft voor zonnepanelen.

Hoe ze verdeeld worden over daken, weilanden, water of infrastructuur is een maatschappelijke en politieke keuze. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten