Solar Magazine - Pleidooi gemeenten en veiligheidsregio voor nieuw protocol en waarborgfonds bij brand met zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Pleidooi gemeenten en veiligheidsregio voor nieuw protocol en waarborgfonds bij brand met zonnepanelen

Pleidooi gemeenten en veiligheidsregio voor nieuw protocol en waarborgfonds bij brand met zonnepanelen

De Friese gemeenten Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân pleiten samen met LTO Noord en de Veiligheidsregio Fryslân voor een nieuw protocol bij branden met zonnepanelen.

In het eenduidige panelenprotocol moet volgens hen aandacht zijn voor gezondheids- en veiligheidsrisico’s van mens en dier, verantwoordelijkheden en schadeafhandeling.

Waarborgfonds
De gemeenten hebben om het protocol gevraagd in een brief die zij verstuurd hebben aan staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Yeşilgöz-Zegerius.

Als het aan de gemeenten, de veiligheidsregio en LTO Noord ligt, komt er ook een waarborgfonds voor grondeigenaren – zoals boeren – ondernemers of inwoners die onevenredig zwaar getroffen worden door de gevolgschade van een brand met zonnepanelen. Het waarborgfonds en het protocol kunnen volgens de schrijvers van de brief alle betrokkenen helpen in de bestrijding en nazorg van branden met zonnepanelen.

Meer dan 100 meldingen
De gemeente Tietjerksteradeel adviseerde onlangs eigenaren van land dat vervuild raakte met restanten van zonnepanelen die afkomstig zijn van de brand bij houthandel Van der Wal, om dat bedrijf aansprakelijk te stellen. De gemeente ontving meer dan 100 meldingen van burgers en landeigenaren die restanten van zonnepanelen aan hadden getroffen.

Vorig jaar zomer kwamen tijdens 2 branden in Noord-Holland en Flevoland ook resten van zonnepanelen in weilanden terecht. Dat leidde net als nu tot Kamervragen. Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) stelde toentertijd samen met de veiligheidsregio’s, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Veiligheidsberaad, omgevingsdiensten en de NVWA onderzoek te starten naar de gevolgen van branden met zonnepanelen.

Het IFV presenteerde afgelopen januari de resultaten van zijn vooronderzoek naar resten die vrijkomen bij branden met zonnepanelen. Momenteel is een definitief onderzoek gaande met als doel een handelingsperspectief te bieden aan de partijen die betrokken zijn bij incidentenbestrijding.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
BayWa r.e. Solar Systems S.à. r.l. zoekt:

Sales representative

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160D 6546 AS Nijmegen
Soly zoekt:

Installateur thuisbatterij Zonne-energie

32-40 uur - Landelijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!