Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Gemeente adviseert landeigenaren na brand met zonnepanelen veroorzaker schade aansprakelijk te stellen

Gemeente adviseert landeigenaren na brand met zonnepanelen veroorzaker schade aansprakelijk te stellen

De gemeente Tietjerksteradeel adviseert eigenaren van land dat vervuild is geraakt met restanten van zonnepanelen die afkomstig zijn van de brand bij houthandel Van der Wal, om dat bedrijf aansprakelijk te stellen.

De gemeente heeft afgelopen week 73 meldingen ontvangen van burgers en landeigenaren die restanten van zonnepanelen hebben aangetroffen. 80 procent van de meldingen betreft deeltjes die zijn gevonden in Kollumerzwaag en Westereen (red. zie kaart).

Vee
Maar ook uit de dorpen Triemen, Feanwâlden, Westereen, Kollumerzwaag, Noardburgum, Twijzelerheide, Aldwâld, Damwâld, Oudwoude en Kuikhorne kwamen meldingen binnen.

Deeltjes die burgers in hun tuin vinden, kunnen zij volgens de gemeente zelf met handschoenen aan weggooien in de container. De scherpe deeltjes zijn voor vee echter gevaarlijk. Daarom adviseerde de gemeente direct na de brand veehouders om het vee naar binnen te halen. ‘Gras dat vervuild is met deeltjes van zonnepanelen is niet geschikt als voer voor vee’, aldus de gemeente. ‘Vervuilde percelen moeten gemaaid worden en de afvoer van het gras met deeltjes van zonnepanelen moet gebeuren door een erkende afvalverwerker.’

Niet zelf de weilanden in
Op het moment dat er deeltjes van de zonnepanelen in het land zijn aangetroffen, adviseert de gemeente de eigenaar van het land als volgt te handelen:

  1. Aansprakelijk stellen van de veroorzaker, via de eigen verzekeraar: ‘De boer maakt zelf de afweging om wel of niet een aansprakelijkheidsprocedure op te starten ('“veroorzaker” heeft niets met opzet of iets dergelijks te maken, het is een juridische benaming en een verzekeringskwestie’, aldus de gemeente.
  2. Regelen van een schouw (onderzoek in weiland).
  3. Bij aantreffen deeltjes, het opruimen daarvan in gang zetten.

Initiatieven vanuit inwoners om te helpen met het opruimen van deeltjes van zonnepanelen die op het land van boeren liggen, zijn volgens de gemeente onverstandig. ‘We begrijpen dat mensen willen helpen en dat waarderen we ook. Toch vragen we iedereen om niet zelf de weilanden in te gaan om het op te ruimen. Vervuilde percelen moeten gemaaid worden en de afvoer van het gras met deeltjes van zonnepanelen moet gebeuren door een erkende afvalverwerker.’

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Huurdezon Medewerker Sales

32-40 uur - 1096BD
Econnetic bv zoekt:

Consultant Duurzame Energie en Energieopslag

32-40 uur - 3972 LK
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!