Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Ook Flevoland start onderzoek naar voorkomen dwangarbeid bij productie zonnepanelen
© Nasib Hossain | Dreamstime.com

Ook Flevoland start onderzoek naar voorkomen dwangarbeid bij productie zonnepanelen

De Provinciale Staten van Flevoland hebben een motie aangenomen waarmee het dagelijks bestuur wordt gevraagd een onderzoek te starten naar het voorkomen van dwangarbeid bij de productie van zonnepanelen.

De motie werd ingediend door de Statenfracties van de ChristenUnie, GroenLinks, SP en DENK en aangenomen met 38 stemmen voor en slechts 2 stemmen tegen.

Xinjiang
Gedeputeerde Staten meldden de Provinciale Staten eerder naar aanleiding van Statenvragen van de ChristenUnie al dat er tot nu toe geen toezicht is op de herkomst van zonnepanelen waarmee zonneparken in Flevoland gebouwd worden. Het dagelijks bestuur kan dan ook niet uitsluiten dat de herkomst van zonnepanelen Xingjiang is, de Chinese regio waar mogelijkerwijs dwangarbeid door Oeigoeren plaatsvindt.

In overleg met Rijk
Met de motie stellen Provinciale Staten dat de provincie ‘niet weg mag kijken van de onderdrukking, dwangarbeid en genocide op de Oeigoerse minderheid en het, gezien de ernst van deze situatie en de vele zonnepanelen die nu op vele plaatsen worden gemonteerd, zaak is om als overheid niet af te wachten’.

Gedeputeerde Staten wordt dan ook verzocht om in overleg met andere provincies en het Rijk te onderzoeken op welke manier voorwaarden gesteld kunnen worden aan de partijen die duurzame-energieprojecten in Flevoland realiseren, om dwangarbeid in productieketens te voorkomen en dit als onderdeel van het beleid op te nemen in het inkoopbeleid. Het dagelijks bestuur moet de Provinciale Staten uiterlijk 1 januari 2022 informeren over de uitkomst van het onderzoek. Een motie met dezelfde strekking werd eerder ook al in de provincie Noord-Holland en de provincie Groningen aangenomen.

Nu in Solar Magazine

Juni 2021

Platform Preventie Valgevaar: ‘Wettelijke veiligheidseisen massaal genegeerd’ Inspectie SZW controleert dit jaar gericht op veilig werken op hoogte bij installatie zonnepanelen Kant-en-klare oplossing voor uitbannen dwangarbeid...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Medior Elektricien Zonnepanelen (M/V) Friesland

Fulltime (40 uur) - Frjentsjerterdyk 1, Sexbierum, Friesland, 8855 XC
Zonmaat zoekt:

Monteur Zonnepanelen (M/V) Utrecht

Fulltime (40 uur) - Bolgerijsekade 5, Vianen, Utrecht, 4131 NT
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!