Solar Magazine - ChristenUnie Flevoland stelt provinciebestuur vragen over dwangarbeid bij productie zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ChristenUnie Flevoland stelt provinciebestuur vragen over dwangarbeid bij productie zonnepanelen
© Nassib Hossain | Dreamstime.com

ChristenUnie Flevoland stelt provinciebestuur vragen over dwangarbeid bij productie zonnepanelen

De provinciale fractie van de ChristenUnie heeft in Flevoland Statenvragen gesteld aan het provinciebestuur over het mogelijke gebruik van zonnepanelen die geproduceerd zijn middels dwangarbeid.

In de landelijke en provinciale politiek is in de afgelopen periode ophef ontstaan over mogelijke dwangarbeid door Oeigoeren bij de productie van silicium; een belangrijke grondstof voor zonnepanelen.

‘Geproduceerd door slaven’
Holland Solar benadrukte begin april naar aanleiding van een artikel in Het Financieele Dagblad (FD) – dat in veel media navolging kreeg – dat tot op heden geen onderzoeken beschikbaar zijn die aantonen dat er sprake is van dwangarbeid bij de productie en verwerking van silicium in de Chinese regio Xinjiang. 

ChristenUnie Flevoland is er nog niet gerust op en wil weten of er in de provincie Flevoland zonne-energieprojecten gerealiseerd waarbij ‘de gebruikte zonnepanelen geproduceerd zijn door slaven’. Ook wil zij weten welke inspanningen het college van Gedeputeerde Staten al heeft geleverd om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen die gebruikt worden voor de gemeentelijke/provinciale zonneprojecten van goede herkomst zijn. ‘Kunt u uitsluiten dat bij toekomstige zonneprojecten in de provincie Flevoland dit soort “foute” zonnepanelen worden gebruikt?’, besluit de fractie. ‘Zo niet, bent u bereid om met medeoverheden en brancheorganisaties hier afspraken over te maken?’

Overleg met Rijk
De Provinciale Staten van Noord-Holland namen eerder deze maand al een motie aan waarin zij het dagelijks bestuur van de provincie vragen om te onderzoeken hoe zij dwangarbeid bij de productie van zonnepanelen kunnen voorkomen.

De Noord-Hollandse gedeputeerde Edward Stigter heeft toegezegd dat hij dwangarbeid aan de orde zal stellen in het overleg met de andere provincies en het Rijk.

Eerder

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Coolblue Energie zoekt:

Accountmanager Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Utrecht
SMA zoekt:

Technisch Trainer Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!