Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ChristenUnie Flevoland stelt provinciebestuur vragen over dwangarbeid bij productie zonnepanelen
© Nassib Hossain | Dreamstime.com

ChristenUnie Flevoland stelt provinciebestuur vragen over dwangarbeid bij productie zonnepanelen

De provinciale fractie van de ChristenUnie heeft in Flevoland Statenvragen gesteld aan het provinciebestuur over het mogelijke gebruik van zonnepanelen die geproduceerd zijn middels dwangarbeid.

In de landelijke en provinciale politiek is in de afgelopen periode ophef ontstaan over mogelijke dwangarbeid door Oeigoeren bij de productie van silicium; een belangrijke grondstof voor zonnepanelen.

‘Geproduceerd door slaven’
Holland Solar benadrukte begin april naar aanleiding van een artikel in Het Financieele Dagblad (FD) – dat in veel media navolging kreeg – dat tot op heden geen onderzoeken beschikbaar zijn die aantonen dat er sprake is van dwangarbeid bij de productie en verwerking van silicium in de Chinese regio Xinjiang. 

ChristenUnie Flevoland is er nog niet gerust op en wil weten of er in de provincie Flevoland zonne-energieprojecten gerealiseerd waarbij ‘de gebruikte zonnepanelen geproduceerd zijn door slaven’. Ook wil zij weten welke inspanningen het college van Gedeputeerde Staten al heeft geleverd om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen die gebruikt worden voor de gemeentelijke/provinciale zonneprojecten van goede herkomst zijn. ‘Kunt u uitsluiten dat bij toekomstige zonneprojecten in de provincie Flevoland dit soort “foute” zonnepanelen worden gebruikt?’, besluit de fractie. ‘Zo niet, bent u bereid om met medeoverheden en brancheorganisaties hier afspraken over te maken?’

Overleg met Rijk
De Provinciale Staten van Noord-Holland namen eerder deze maand al een motie aan waarin zij het dagelijks bestuur van de provincie vragen om te onderzoeken hoe zij dwangarbeid bij de productie van zonnepanelen kunnen voorkomen.

De Noord-Hollandse gedeputeerde Edward Stigter heeft toegezegd dat hij dwangarbeid aan de orde zal stellen in het overleg met de andere provincies en het Rijk.

Eerder

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
Duramotion BV zoekt:

Technical Sales Manager

Fulltime (40 uur) - Hoensbroek, 6433 KG, 35
Natuurlijk Energie Nederland B.V. zoekt:

Elektromonteur zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - 6051 DW
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!