logo
wvhj2023
© CDA
© CDA
31 mei 2021

Kamervragen CDA over vrijgekomen resten van zonnepanelen na brand bij houthandel

Agnes Mulder (CDA) heeft Kamervragen aan minister Blok gesteld over het opruimen van de restanten van zonnepanelen die zijn vrijgekomen bij de brand bij houthandel Van der Wal in Noardburgum.

De gemeente Tytsjerksteradiel meldde vorige week de dag na de brand al dat in een gebied van meerdere kilometers rondom Noardburgum deeltjes terecht waren gekomen in weilanden en tuinen. Daarbij werd eigenaren van land dat vervuild is geraakt, geadviseerd de houthandel aansprakelijk te stellen.

Opruimingskosten
Mulder wil van minister Blok onder meer weten wie verantwoordelijk is voor het betalen van de kosten die komen kijken bij het opruimen en of het klopt dat hierover veel onduidelijkheid bestaat en dat deze vraag in eerste instantie door de verzekeraars moet worden beantwoord.

‘Welke rol ziet u voor de overheid bij het vinden van een oplossing voor de onduidelijkheid die bestaat omtrent de opruimingskosten en de nevenschade die dit soort branden tot gevolg heeft?’, vraagt Mulder. ‘Bent u bereid om te onderzoeken hoe getroffen ondernemers kunnen worden ondersteund?’

Onderzoek
Bij de 2 branden in Noord-Holland en Flevoland kwamen in de zomer van 2020 restanten van zonnecellen van zonnepanelen in weilanden van agrariërs terecht, wat ook toen leidde tot Kamervragen van het CDA. Toenmalig minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat liet afgelopen september naar aanleiding van de Kamervragen weten onderzoek te gaan laten doen naar de mogelijke effecten van branden met zonnepanelen. Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) presenteerde afgelopen januari de resultaten van zijn vooronderzoek naar resten die vrijkomen bij branden met zonnepanelen. Inmiddels is het instituut een definitief onderzoek gestart. Mulder heeft aan minister Blok ook om duidelijkheid gevraagd over de stand van zaken van dit definitieve onderzoek. Verder vraagt ze Blok of hij in samenwerking met het IFV bereid is meer vaart te zetten achter het opstellen van aanvullende aanbevelingen voor de brandbestrijding bij zonnepanelen en het opnemen van deze aanbevelingen in een protocol.

Verbond van Verzekeraars
Bovendien startte het Verbond van Verzekeraars ook een onderzoek naar de mogelijkheden voor eenduidige opruimingsmethoden voor de achtergebleven materialen na branden met zonnepanelen.

Mulder heeft minister Blok nu ook gevraagd naar de stand van zaken en uitkomsten van dit onderzoek en welke stappen minister Blok zelf neemt om zo snel mogelijk te komen tot eenduidige opruimingsmethoden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten