Solar Magazine - IKEA start onderzoek om dwangarbeid bij productie zonnepanelen uit te sluiten
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
IKEA start onderzoek om dwangarbeid bij productie zonnepanelen uit te sluiten
© Daniel127001 | Dreamstime.com

IKEA start onderzoek om dwangarbeid bij productie zonnepanelen uit te sluiten

IKEA is een onderzoek gestart waarbij de toeleveringsketen voor zonnepanelen tot aan de grondstofbron in kaart wordt gebracht. Dit om mogelijke dwangarbeid bij de productie van zonnepanelen uit te sluiten.

IKEA startte in Nederland in 2016 en in België in 2017 met de verkoop van zonnepanelen. IKEA werkt voor de verkoop van zonnepanelen samen met SVEA Solar. Daarbij biedt het bedrijf 2 pakketten met zonnepanelen aan: SOLSTRÅLE BASIC en SOLSTRÅLE PLUS. Daarbij kunnen klanten kiezen uit zonnepanelen van 360 of 370 wattpiek en een omvormer van GoodWe of power optimizers van SolarEdge.

Draagvlak
​Naar aanleiding van Kamervragen van Tom van den Nieuwenhuijzen en Tom van der Lee (GroenLinks), Agnes Mulder (CDA) en Gijs van Dijk (PvdA) over mogelijke dwangarbeid door Oeigoeren bij de productie van silicium voor zonnepanelen in het Chinese Xinjiang, stuurden ministers Kaag en Blok een lange lijst met antwoorden aan de Tweede Kamer.

Daarbij stelde minister Kaag onder meer dat het uitsluiten van subsidies voor zonnepanelen waarbij mogelijk sprake is geweest van Oeigoerse dwangarbeid, zou leiden tot stilstand van de uitrol van zonne-energie in Nederland. Ook meldden de 2 ministers dat er binnen de EU geen draagvlak lijkt te zijn voor een importverbod op zonnepanelen die silicium bevatten uit de Chinese regio Xinjiang.

Onregelmatigheden
Mulder stelde namens het CDA specifiek de vraag welke maatregelen woonwarenhuis IKEA in Zweden heeft genomen naar aanleiding van de toenemende ophef over dwangarbeid en welke gevolgen dit voor IKEA in Nederland heeft.

​Minister Kaag meldt door IKEA Nederland te zijn geïnformeerd dat alle IKEA-producten moeten worden geproduceerd in overeenstemming met zijn wereldwijde gedragscode voor leveranciers om verantwoord en duurzaam ondernemen te waarborgen. ‘Wij, Ingka Group, de grootste IKEA-retailer, werken er continu aan om ervoor te zorgen dat onze pv-modules op het gebied van zonne-energie voldoen aan de eisen van de gedragscode voor leveranciers. Om dit te doen, zijn we momenteel bezig met het in kaart brengen van de toeleveringsketen tot aan de grondstofbron. Als we onregelmatigheden in onze toeleveringsketen vinden, ondernemen we actie, doen we onderzoek en handelen we daarnaar. Elke verandering in de toeleveringsketen zou gevolgen hebben voor alle markten, ook voor Nederland’, aldus IKEA Nederland in een toelichting aan minister Kaag.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Triple Solar zoekt:

Productontwerper

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MT, Programmeurstraaat 6b
Triple Solar zoekt:

Sales Engineer

Fulltime (40 uur) - TT Vasumweg 170, 1033 SH Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!