De Solar Supply Chain Traceability Protocol is een reeks richtlijnen en procedures die is ontworpen om zonne-energiebedrijven te helpen voldoen aan de Amerikaanse importnalevingsverplichtingen en klanten de verzekering te geven dat hun zonne-energieproducten vrij zijn van onethische arbeidsomstandigheden. De tool helpt de bron van de grondstoffen van een product te identificeren, en de beweging hiervan door de toeleveringsketen te traceren. Het protocol bevat ook een onafhankelijk auditmechanisme van een derde partij om de implementatie van traceerbaarheidsbeleid en -procedures van een bedrijf te meten.
Vertrouwen geven
‘Zonne-energieklanten verwachten dat hun producten ethisch worden geproduceerd, en dit protocol helpt ervoor te zorgen dat zonne-energieproducten die de Verenigde Staten binnenkomen niet met dwangarbeid worden gemaakt’, aldus John Smirnow, vicepresident marktstrategie van SEIA. ‘Zonne-energie is een van de schoonste en meest betrouwbare technologieën op ons net, en we hopen dat deze tool Amerikaanse kopers en leiders vertrouwen zal geven.’
De tool is volgens SEIA een belangrijk document dat de noodzaak erkent voor bedrijven om in toenemende mate verantwoordelijkheid te nemen voor elk aspect van de toeleveringsketen van zonne-energie, van grondstoffen tot recycling. Het traceerbaarheidsprotocol zal regelmatig worden herzien en bijgewerkt om de bruikbaarheid en effectiviteit te verbeteren.
Buyers Guide
SEIA brengt ook een ‘Solar Buyers Guide on Traceability’ uit, waarin het traceerbaarheidsprotocol wordt samengevat en de belangrijkste vragen worden gesteld die klanten, ontwikkelaars, financiers en andere belanghebbenden aan leveranciers zouden moeten stellen over producten.
Gedeelde missie
‘Het Solar Supply Chain Traceability Protocol biedt duizenden zonne-energiebedrijven in het hele land een consistente reeks richtlijnen die zijn geworteld in gelijkheid, veiligheid en duurzaamheid’, aldus George Hershman, voorzitter van Swinerton Renewable Energy (SRE) en voorzitter van het SEIA-bestuur.
‘Wil de solar industrie haar belofte nakomen om een schonere, betere energiebron te leveren, dan moeten haar producten ethisch verantwoord worden geproduceerd’, vult Suzanne Leta aan, hoofd Beleid en Strategie bij SunPower. ‘We smeken onze collega’s om samen met ons in actie te komen tegen dwangarbeid en om toeleveringsketens op te bouwen met verantwoordelijkheid en traceerbaarheid, tot op de grondstof toe. Met duidelijke en behulpzame processen zoals die van SEIA, zou dit iets moeten zijn waar elk bedrijf in de solar industrie zich voor kan inzetten.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.