Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Batenburg Energietechniek levert slimme transformatorstations voor zonnepark Bavelse Berg
© Batenburg Energietechniek

Batenburg Energietechniek levert slimme transformatorstations voor zonnepark Bavelse Berg

Batenburg Energietechniek heeft slimme transformatorstations geleverd voor het zonnepark op de afvalberg Bavelse Berg in Breda. De zonneweide, die 94.000 zonnepanelen telt, produceert stroom voor 10.000 huishoudens.

Batenburg Energietechniek levert via 10 op maat gemaakte transformatorstations het smart grid waarmee netbeheerder Enexis het zonnepark kan aansluiten op het elektriciteitsnet. Op ieder transformatorstation van 2.500 kilovoltampère worden circa 15 omvormers aangesloten. Voor deze oplossing heeft Batenburg Energietechniek samengewerkt met leverancier ZPUE en Siemens.

Schapen
De gemeente Breda gaf in 2018 groen licht voor de komst van het zonnepark, waarna Sweco – sinds 1970 eigenaar, vergunninghouder en voormalig exploitant van de afvalberg – Rooftop Energy selecteerde (red. inmiddels Groendus geheten) om op de Bavelse Berg de zonneweide te realiseren.

Groendus heeft daarbij gekozen voor lichtdoorlatende zonnepanelen, waardoor het groen onder de zonnepanelen kan blijven groeien. Dat is volgens de betrokkenen niet alleen gunstig voor de stabiliteit van de berg maar ook voor de ecologische waarde, want schapen kunnen onder de zonnepanelen grazen.

Automatiseringsbox
De slimme transformatorstations zijn voorzien van een automatiseringsbox waarmee de status van de stations op afstand kan worden uitgelezen. Data die ingezien kunnen worden, zijn onder andere de opbrengst van het zonnepark en de status van de netbeveiligingen en andere installaties in het station.

‘Het is het teamwerk dat hier het verschil maakt in zo’n groot project’, stelt Maurizio Luvera, projectmanager bij GOLDBECK SOLAR dat het zonnepark bouwt in opdracht van Groendus. ‘Het samenwerken met verschillende bedrijven – Batenburg, FGM, Groendus en Sweco – en stakeholders maakt het een uitdaging.’

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
ProfiNRG zoekt:

Service Engineer

Fulltime (40 uur) - Utrecht, 3452DM , 37
Svea Solar zoekt:

Medewerker Supply Chain

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!