Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Financiering voor zonnepark van 94.000 zonnepanelen op ‘Bavelse Berg’ rond
© Rooftop Energy

Financiering voor zonnepark van 94.000 zonnepanelen op ‘Bavelse Berg’ rond

Rooftop Energy heeft financial close bereikt voor een zonnepark van ruim 37 megawattpiek op de Bavelse Berg in Breda. BNG Bank, BOM Renewable Energy en beleggingsinstelling Meewind financieren het zonnepark.

De partijen steken tientallen miljoenen in het park, dat met 94.000 zonnepanelen tot de grotere parken van Nederland gaat behoren. Het project behoorde tot de 10 grootste projecten van de najaarsronde 2018 van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+).

Afvalberg
De gemeente Breda gaf eind 2018 groen licht voor de komst van het zonnepark. Ingenieursadviesbureau Sweco is sinds 1970 eigenaar en verhuurder van het terrein op de Bavelse Berg en is verantwoordelijk voor de nazorg van de afvalberg. Het uiteindelijke ontwerp en de ruimtelijke inpassing in de omgeving vonden plaats in nauwe samenwerking met de gemeente en Sweco, die ook als adviseur betrokken is bij de ontwikkeling, realisatie en exploitatie.

In november 2018 selecteerde Sweco Rooftop Energy als huurder van de Bavelse Berg waar het bedrijf het zonnepark mocht gaan realiseren.

Bouw start dit kwartaal
De financial close werd afgelopen week bereikt. Het zonnepark gaat genoeg elektriciteit leveren voor circa 10.000 huishoudens. Rooftop Energy zorgt voor de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van de zonneweide. Inmiddels is Enexis gestart met de aanleg van de elektrische verbinding in Breda-Noord. In het eerste kwartaal van 2020 zullen de bouwwerkzaamheden op de Bavelse Berg starten.

Leendert Florusse, chief executive officer van Rooftop Energy: ‘Financieringen van deze omvang vergen een goede samenwerking van ons finance & operations-team met de teams van onze financiers. Wij zijn trots op de mensen die hier hart en effort in hebben gestopt. Door dubbel ruimtegebruik te realiseren op een complexe ondergrond als een glooiende afvalberg laten wij zien dat wij met onze kennis en ervaring, naast daken en carports, ook grondprojecten van deze omvang bieden.’

1 tot 2,5 meter hoogte
De zonnepanelen op de zonneweide komen op 1 tot 2,5 meter hoogte te staan. De panelen die gebruikt worden zijn lichtdoorlatend, waardoor onder de zonnepanelen vegetatie kan blijven groeien. Dit is volgens Rooftop Energy niet alleen gunstig voor de stabiliteit van de berg, maar zorgt ook voor ecologische meerwaarde. Onder de zonnepanelen kunnen zelfs schapen grazen.

Eind 2020 moet het zonnepark operationeel zijn en zal de elektriciteitsproductie starten. Dan zal er ook invulling worden gegeven aan de mogelijkheid voor de omgeving om stroom af te nemen van de zonneweide Bavelse Berg en financieel te participeren in het project.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Ecotecworld Nederland B.V. zoekt:

Allround Verkoop Medewerker Binnendienst en Magazijn

Parttime (24 uur) - Coevorden, 7741 KV 5C
Green Energy Company zoekt:

Monteur zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!