Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ACM: afbouw salderingsregeling voor zonnepanelen is uitvoerbaar en handhaafbaar
© Hilda Weges | Dreamstime.com

ACM: afbouw salderingsregeling voor zonnepanelen is uitvoerbaar en handhaafbaar

De door minister Wiebes voorgestelde afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is uit te voeren en te handhaven. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt na toetsing van het bijbehorende wetsvoorstel

Minister Wiebes heeft het aangepaste wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen begin oktober naar de Tweede Kamer verstuurd. Onderdeel van de afbouw van de salderingsregeling is de verplichting voor kleinverbruikers om te beschikken over een meetinrichting die de afname en invoeding van stroom afzonderlijk kan meten. Weigert de kleinverbruiker zo’n digitale of slimme meter, dan kan deze een last onder dwangsom opgelegd krijgen.

Opmerkingen
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) komt nu dus tot de conclusie dat de voorgenomen wijzigingen aan de huidige wet uitvoerbaar en handhaafbaar zijn.

‘De ACM plaatst daarbij de kanttekening dat het een consultatieversie van het wetsvoorstel betreft. De ACM sluit niet uit dat zij naar aanleiding van het definitieve wetsvoorstel aanvullende opmerkingen heeft over de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid’, aldus de ACM in een brief aan minister Wiebes.

In 2031 niet meer salderen

De salderingsregeling blijft zoals bekend in haar huidige vorm gehandhaafd tot 2023. Vanaf dat jaar wordt de regeling tot 2031 stapsgewijs afgebouwd naar 0. Minister Wiebes maakte afgelopen maart het definitieve afbouwpad van de salderingsregeling bekend.

Eigenaren van zonnepanelen mogen vanaf 2023 ieder jaar 9 procent minder salderen en in 2031 niet meer salderen. De terugverdientijd voor zonnepanelen is naast het afbouwpad van salderen afhankelijk van een groot aantal factoren waaronder het aandeel direct eigen gebruik, het elektriciteitstarief inclusief belastingen voor de gesaldeerde elektriciteit en de terugleververgoeding voor elektriciteit die niet gesaldeerd mag worden. TNO presenteerde afgelopen maart een rekenmodel waarmee het effect van de afbouw van de salderingsregeling op de terugverdientijd van investeringen in zonnepanelen voor consumenten, scholen en het mkb in kaart is gebracht. 

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
kWh People zoekt:

General Manager O&M PV

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
kWh People zoekt:

Business Controller Duurzame Projecten

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!