Solar Magazine - Minister Wiebes: spitsstrook elektriciteitsnet pas op 1 januari 2021 vrijgegeven
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Minister Wiebes: spitsstrook elektriciteitsnet pas op 1 januari 2021 vrijgegeven
© Ruud Morijn | Dreamstime.com

Minister Wiebes: spitsstrook elektriciteitsnet pas op 1 januari 2021 vrijgegeven

De vluchtstrook van het hoogspanningsnet wordt vermoedelijk pas 1 januari 2021 vrijgegeven voor het aansluiten van windmolens, zonnedaken en zonneparken. Dat heeft minister Wiebes medegedeeld aan de Tweede Kamer.

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee vroeg minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat om inzicht te geven in de stand van zaken over de vordering van de vrijgave van de spitsstrook die geregeld wordt via de algemene maatregel van bestuur over n-1. ‘De maatregel ten aanzien van n-1 treedt hopelijk op 1 januari 2021 in werking’, aldus Wiebes tegen Van der Lee. ‘De algemene maatregel van bestuur ligt voor advies bij de Raad van State en kan vervolgens definitief gepubliceerd worden, zodat de vrijgave per 1 januari van start kan.’

Enkelvoudige storingsreserve
Om de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening te borgen, is in de Elektriciteitswet 1998 de norm opgenomen dat een net met een spanningsniveau van 110 kilovolt en hoger, zodanig is ontworpen en in werking is dat het transport van elektriciteit ook verzekerd is bij een uitvalsituatie. Een uitvalsituatie is een onvoorziene gebeurtenis waarbij een net-element uitvalt en mogelijk het transport van elektriciteit onderbroken raakt. Deze norm wordt ook wel de enkelvoudige storingsreserve of n-1 genoemd.

Het gebruik van de vluchtstrook is een van de 6 kortetermijnoplossingen die de minister in de zomer van 2019 presenteerde om de problemen met het steeds voller wordende elektriciteitsnet het hoofd te bieden. Minister Wiebes publiceerde eind vorig jaar het ministeriële besluit waarmee op korte termijn meer capaciteit in het stroomnet beschikbaar moet komen door reservecapaciteit in het hoogspanningsnet in te zetten als spitsstrook en van n-1 naar n-0 te gaan. Wiebes deelde de Tweede Kamer vervolgens afgelopen juni nog mede dat de vluchtstrook van het hoogspanningsnet na de zomer al vrijgegeven zou worden.

5 tot 30 procent meer capaciteit
​De minister heeft de verwachting uitgesproken dat door de maatregel tussen de 5 tot 30 procent meer capaciteit beschikbaar komt in de betreffende netgebieden. Het exacte percentage is echter afhankelijk van de netconfiguratie.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaf TenneT afgelopen april als eerste toestemming om in Noord-Nederland de vluchtstrook van het elektriciteitsnet te gebruiken om onder meer zonneparken aan te sluiten. Met het verkrijgen van de ontheffing mag TenneT het gedeelte van het stroomnet in Noord-Nederland gaan benutten dat is gereserveerd voor storingen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
kWh People zoekt:

Senior Projectontwikkelaar Zonnestroom

Fulltime (40 uur) - Omgeving Nijmegen
Everday zoekt:

Ervaren accountmanager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!