Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nelectra vraagt regering België om protocol voor heropstart elektrotechnische sector

Nelectra vraagt regering België om protocol voor heropstart elektrotechnische sector

Nelectra wil dat de regering van België een protocol voor elektrotechnische bedrijven introduceert. Zo kunnen onder meer installateurs van zonnepanelen hun normale activiteiten zo snel mogelijk en veilig hervatten.

Nelectra, de nationale Belgische federatie voor de elektrotechnische sector, vroeg net als Techlink en de Vlaamse Confederatie Bouw, de Vlaamse regering onlangs met succes de hinderpremie uit te breiden zodat ook installateurs van onder meer zonnepanelen er aanspraak op kunnen maken.

Grote problemen
De Organisatie Duurzame Energie Vlaanderen (ODE) – waartoe ook brancheorganisatie PV-Vlaanderen behoort – stelde eind maart op basis van een enquête namelijk dat de Vlaamse bedrijven actief in hernieuwbare energie zwaar getroffen worden door de COVID-19-pandemie. Daarbij pleitte de organisatie voor een langer behoud van de terugdraaiende teller tot midden of zelfs eind 2021 om zo de verkoop van zonnepanelen op peil te houden.

Techlink stelde afgelopen week bovendien dat installateurs van zonnepanelen momenteel met grote problemen kampen en in overleg te zijn met de Vlaamse minister Demir om oplossingen te zoeken.

Gefaseerde versoepeling
Volgende week komt de Belgische Veiligheidsraad samen en zal meer duidelijkheid volgen over de periode na 3 mei waarbij de gefaseerde versoepeling van de genomen maatregelen van start moet gaan.

Nelectra gaat met het oog hierop voorstellen doen voor de afbouw van de maatregelen en een geleidelijke heropstart van de elektrosector vanaf begin mei. Nelectra wil een protocol laten bekrachtigen dat de bedrijven in staat stelt de normale activiteiten zo snel mogelijk te hervatten en tegelijkertijd adequate werkomstandigheden voor werknemers te garanderen, aangepast aan de situatie. In Nederland is een dergelijk protocol al van kracht, waardoor installateurs van zonnepanelen tijdens de coronacrisis nog altijd door kunnen werken.

Onder de huidige strenge maatregelen is het immers verboden om in gebouwen – die bewoond of in gebruik genomen zijn – werken uit te voeren, behoudens dringende interventies. Dat is problematisch voor elektrotechnische installateurs die bijvoorbeeld de werkzaamheden aan de meterkasten en de plaatsing van omvormers voor zonnepanelen niet kunnen afronden.

Extra beschermingsmiddelen
Nochtans moet het mogelijk zijn om mits bijkomende veiligheidsvoorschriften, zoals het gebruik van extra beschermingsmiddelen, ook in die situaties veilig te werken’, stelt Nelectra. ‘Het is duidelijk dat het dragen van mondmaskers en andere hygiënemaatregelen hierbij een belangrijke rol zullen spelen.’

‘In het kader van de exitstrategie is het ook belangrijk dat onze elektrobedrijven zo snel mogelijk opnieuw bij klanten kunnen langsgaan om opmetingen te doen en nieuwe offertes op te maken en te bespreken’, besluit de organisatie. ‘Voor administratief bedienden zal telethuiswerk in elk geval waar mogelijk nog enige tijd de voorkeur blijven krijgen.’

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Manager O&M

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Zonnegilde B.V. zoekt:

Projectleider PV-installaties Woningbouw

Fulltime (40 uur) - Betonstraat 9, 8263 BL Kampen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!