Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Coronavirus | Tesla gaat in zonnepanelenfabriek beademingsapparaten produceren
© Tesla

Coronavirus | Tesla gaat in zonnepanelenfabriek beademingsapparaten produceren

Tesla gaat zo snel mogelijk zijn fabriek in de staat New York heropenen. In de fabriek in Buffalo worden straks geen zonnepanelen, maar medische ventilatoren gemaakt. Dat meldt topman Elon Musk op Twitter.

'De Gigafactory New York zal zo snel mogelijk heropend worden voor de productie van ventilatoren. We zullen er alles aan doen om de inwoners van New York te helpen', aldus Musk op Twitter.

2 van 3 fabrieken gesloten
Tesla legde vanwege de uitbraak van het coronavirus de productie in 2 van zijn 3 fabrieken in de Verenigde Staten stil. Daarmee ligt de productie van zonnepanelen, zonnedakpannen en voor een deel van elektrische auto’s stil. 

Eerder deze maand werd bovendien al bekend dat Panasonic stopt met het produceren van zonnecellen in deze gigafabriek Buffalo en Tesla voortaan zelf de productie gaat verzorgen. In deze fabriek wordt ook de zonnedakpan Solar Roof vervaardigd, waarvoor het bedrijf onlangs bekendmaakte in 17 Amerikaanse staten nieuwe medewerkers te zoeken om de zonnedakpannen te installeren. 

Samenwerking Medtronic
Tesla is inmiddels ook een samenwerking gestart met Medtronic; 's werelds grootste bedrijf dat in medische technologie gespecialiseerd is. Het bedrijf heeft wereldwijd 86.000 werknemers in meer dan 150 landen. Het hoofdkantoor van Medtronic Europe is gevestigd in Heerlen, Nederland. Dit is tevens het grootste distributiecentrum van Medtronic in Europa.

Musk meldde op Twitter bovendien al 1.255 medische ventilatoren te hebben afgeleverd aan de autoriteiten in Californië. Die ventilatoren had de ondernemer gekocht van ResMed, Philips en hetzelfde Medtronic.

Regels versoepeld
De Food and Drug Administration (FDA) - het agentschap van de Amerikaanse federale overheid dat de kwaliteit van medische producten, medicijnen en ook het voedsel controleert - heeft de regels voor de productie en het gebruik van ventilatoren versoepeld.

Door middel van afgelopen weekeinde gepubliceerde richtlijnen staat de FDA toe dat ventilatorfabrikanten hardware en software wijzigen zonder eerst een zogenaamde 'premarket'-melding in te dienen. 

Staat New York zwaarst getroffen
Wanneer Tesla in New York met de productie van de medische ventilatoren kan starten, is vooralsnog onduidelijk, maar Musk stelt dit 'zo snel als menselijk mogelijk is' te willen regelen. 

De behoefte in New York is dan ook ongekend groot. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO dreigt Amerika het nieuwe wereldwijde epicentrum van het coronavirus te worden. In de staat zijn inmiddels meer dan 26.000 ziektegevallen en bijna 300 doden gemeld, waarvan het merendeel in de stad New York. Het aantal besmettingen verdubbelt volgens gouverneur Andrew Cuomo nu iedere 3 dagen waarmee de ziekenhuizen binnenkort capaciteit tekortkomen. De gouverneur denkt dat hij binnen nu en een paar weken 30.000 beademingsapparaten nodig heeft en stelde eerder dat er op dit moment slechts 7.000 beschikbaar zijn.

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
HG Zonnepanelen B.V. zoekt:

Servicemonteur PV

Fulltime (40 uur) - Hengevelderweg 6
SolarEnergyWorks zoekt:

Accountmanager Solar

32-40 uur - Utrecht, 3526 KV, 200
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!