Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Tesla legt vanwege coronavirus productie zonnepanelen en zonnedakpannen stil
© Tesla

Tesla legt vanwege coronavirus productie zonnepanelen en zonnedakpannen stil

Tesla legt vanwege de uitbraak van het coronavirus de productie in 2 van zijn 3 fabrieken in Amerika stil. Daarmee ligt de productie van zonnepanelen, zonnedakpannen en voor een deel van de elektrische auto’s stil.

‘De afgelopen dagen hebben we ontmoetingen gehad met lokale, staats- en federale ambtenaren’, schrijft Tesla. ‘We hebben alle wettelijke richtlijnen en veiligheidsrichtlijnen met betrekking tot de werking van onze faciliteiten gevolgd en blijven deze volgen, en hebben de leiding van de federale regering om te blijven opereren gerespecteerd. Ondanks het nemen van alle bekende gezondheidsvoorzorgsmaatregelen, hebben voortdurende activiteiten op bepaalde locaties voor uitdagingen gezorgd voor onze werknemers, hun families en onze leveranciers. Daarom hebben we besloten om de productie in onze fabriek in Fremont tijdelijk stop te zetten, vanaf 23 maart.’

Het bedrijf schrijft daarbij niet te vrezen voor een faillissement door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus: ‘Onze kaspositie aan het einde van het vierde kwartaal van 2019 was 6,3 miljard dollar vóór onze recente kapitaalverhoging van 2,3 miljard dollar. Wij zijn van mening dat dit liquiditeitsniveau voldoende is om met succes door een langere periode van onzekerheid te navigeren.’

3 Amerikaanse fabrieken
Tesla beschikt in Amerika over 3 fabrieken. De historisch gezien eerste fabriek van Tesla in Fremont in de San Francisco Bay Area is als eerste stilgelegd. Dit is gebeurd op aandringen van de bestuurders van de staat Californië in hun strijd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. In de fabriek in Fremont – waar meer dan 10.000 werknemers werken – vervaardigt Tesla elektrische auto’s.

Tesla’s tweede fabriek, de eerste Gigafactory, is gevestigd nabij de stad Reno in de staat Nevada. Dit is de locatie waar het bedrijf de elektrische motoren en batterijen voor Tesla Model 3 alsook zijn energieopslagsystemen Powerwall en Powerpack vervaardigt. Alleen de productie in deze fabriek zou volgens Tesla vooralsnog doorgaan. Daarbij is er wel sprake van tegenstrijdige berichtgeving vanuit productiepartner Panasonic. Het Japanse bedrijf stelt namelijk de gezamenlijke batterijproductie met Tesla in Nevada voor een periode van 14 dagen stil te leggen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het bedrijf doet daarbij geen mededeling welke invloed dit besluit heeft op de activiteiten van Tesla in Nevada.

Gigafactory 2
De derde fabriek van het bedrijf, de Gigafactory 2, staat in Buffalo in de staat New York. Eerder deze maand werd bekend dat Panasonic stopt met het produceren van zonnecellen in deze gigafabriek en Tesla voortaan zelf de productie gaat verzorgen. In deze fabriek wordt ook de zonnedakpan Solar Roof vervaardigd waarvoor het bedrijf onlangs bekendmaakte in 17 Amerikaanse staten nieuwe medewerkers te zoeken om de zonnedakpannen te installeren. Persbureau Reuters meldt dat ook in deze fabriek de werkzaamheden zijn stilgelegd vanwege de uitbraak van het COVID-19-virus.

Buiten Amerika heeft Tesla onder meer een gigafactory in de stad Shanghai van waaruit het bedrijf in China sinds eind vorig jaar de elektrische auto Tesla Model 3 uitlevert. Die fabriek werd in de afgelopen periode getroffen door de uitbraak van het coronavirus in China. Inmiddels is echter weer meer dan 90 procent van de werknemers aan het werk.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - 5667KX
Sunbeam zoekt:

Accountmanager Solar

Fulltime (40 uur) - Kwikstaartlaan 18 3704 GS Zeist
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!