Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
NVDE: ACM moet sneller beslissing nemen over ontheffing voor spitsstrook
© KiesZon

NVDE: ACM moet sneller beslissing nemen over ontheffing voor spitsstrook

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet sneller een beslissing nemen over ontheffingen voor het gebruik van de spitsstrook van het elektriciteitsnet. Hiervoor pleit de NVDE.

De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie stelt verder in haar reactie op de internetconsultatie die minister Wiebes onlangs startte voor het vrijgeven van de reservestrook van het elektriciteitsnet ‘dat het belangrijk is om nu te zorgen voor spoedige inwerkingtreding, zodat de maatregel zo snel mogelijk in 2020 effect kan hebben’.

N-1
Minister Wiebes publiceerde onlangs het ministeriële besluit waarmee op korte termijn meer capaciteit in het stroomnet beschikbaar moet komen door reservecapaciteit in het hoogspanningsnet in te zetten als spitsstrook. De internetconsultatie van het ministeriële besluit stond voor belangstellenden open tot en met 17 januari 2020. Met de zogenaamde algemene maatregel van bestuur (AMvB) over n-1 zorgt Wiebes voor extra transportcapaciteit op het elektriciteitsnet voor wind- en zonne-energie. Het is een van de 6 kortetermijnoplossingen die de minister afgelopen zomer presenteerde.

Enkele aandachtspunten
​Naast het verzoek voor een spoedige inwerkingtreding, stelt de NVDE in haar reactie de volgende aandachtspunten aan de orde:

  • Voor transport ten behoeve van productie geldt een maximale uitvalsduur van 2 weken. Hoewel het risico op uitval klein is, kan de misgelopen productie oplopen tot circa 4 procent. De NVDE hierover: Dat is fors. Gelukkig zal deze situatie zich naar verwachting slechts zeer beperkt voordoen (eens in de 20-40 jaar). Graag zouden wij in gesprek willen om te kijken naar mogelijke financiële oplossingen, waarbij de inrichting hiervan wat ons betreft een open onderwerp van gesprek is. Dit kan separaat van de AMvB uitgewerkt worden.' 
  • In de AMvB is volgens de NVDE nu niet uitgewerkt hoe, in geval van een storing, de netbeheerder een keuze maakt in welke aangeslotenen hij wel of niet afschakelt, of in welke volgorde aangeslotenen weer aangesloten worden. De netbeheerder mag daarin immers niet discrimineren. Om in de toekomst discussie over de keuze van de netbeheerder te voorkomen, zou het volgens de NVDE logisch zijn om (in lagere regelgeving) uit te werken welke criteria de netbeheerder kan toepassen om te kiezen welke partij hij wel of niet afschakelt/opnieuw inschakelt. Dit geeft vooraf duidelijkheid aan de verschillende partijen.
  • De ACM zal binnen 6 maanden na ontvangst van de aanvraag een besluit nemen. Deze termijn kan eenmalig met 6 maanden worden verlengd. De NVDE vindt deze verlengingstermijn erg lang. 'Een verlenging met 6 weken zou voldoende moeten zijn', aldus de NVDE.​

Lees ook:

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Projectmanager Solar

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
PVO International zoekt:

Financial Controller

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, 5248 NL 139
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!