Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Energie-Nederland: prikkels voor netbeheerders om verplichtingen na te komen ontbreken
© Henk Hulshof | Dreamstime.com

Energie-Nederland: prikkels voor netbeheerders om verplichtingen na te komen ontbreken

Energie-Nederland onderschrijft de richting in het voorstel van minister Wiebes voor het openstellen van de vluchtstrook op het hoogspanningsnet. Wel heeft de organisatie enkele punten van kritiek.

Volgens de brancheorganisatie van energiebedrijven is het in het belang van de energietransitie om netbeheerders de mogelijkheid te geven meer duurzaam productievermogen aan te sluiten. De aanpak van de minister helpt volgens Energie-Nederland de netbeheerders, maar mag niet leiden tot een permanente onbalans in de belangen tussen netbeheerders en aangeslotenen.

N-1
Minister Wiebes publiceerde onlangs het ministeriële besluit waarmee op korte termijn meer capaciteit in het stroomnet beschikbaar moet komen door reservecapaciteit in het hoogspanningsnet in te zetten als spitsstrook. De internetconsultatie van het ministeriële besluit stond voor belangstellenden open tot en met 17 januari 2020. Met de zogenaamde algemene maatregel van bestuur (AMvB) over n-1 zorgt Wiebes voor extra transportcapaciteit op het elektriciteitsnet voor wind- en zonne-energie. Het is een van de 6 kortetermijnoplossingen die de minister afgelopen zomer presenteerde.

Prikkels ontbreken
In reactie op de consultatie van de maatregel stelt Energie-Nederland dat de AMvB in een aantal opzichten te ver gaat, waardoor risico’s onevenredig op marktpartijen worden afgewenteld. Daarnaast is Energie-Nederland beducht voor de gedragseffecten van de maatregel; in het voorstel ontbreken prikkels voor het wel nakomen van de wettelijke verplichtingen door netbeheerders. Juist verzwaren van het net door de netbeheerder moet volgens Energie-Nederland bespoedigd worden.

Energie-Nederland pleit in haar zienswijze duidelijker op te nemen dat het gaat om een tijdelijke maatregel die de nood bij de netbeheerder moet lenigen. Daarnaast zou de organisatie aan de AMvB de volgende zaken toegevoegd willen zien:

  • Een vergoeding voor aangeslotenen bij storingen die zich niet zouden hebben voorgedaan bij een n-1-situatie: een marktpartij zal zijn door het net veroorzaakte gederfde productie elders op de markt moeten inkopen. Dit geeft meteen ook een prikkel voor netbeheerders om zo snel mogelijk een eind te maken aan de situatie. Bovendien blijft op deze manier het gelijk speelveld op de markt grotendeels in stand.
  • Een prikkel voor netbeheerders om zo snel mogelijk te verzwaren:
  • Een betere onderbouwing van de effecten voor aangeslotenen
  • Transparantie door netbeheerders over plaatsen in het net waar in welke mate extra transportcapaciteit ontstaat voor het aansluiten van duurzaam productievermogen.

Lees ook:

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Zonnegilde B.V. zoekt:

Leerling Servicemedewerker PV-installaties

Fulltime (40 uur) - Betonstraat 9, 8263 BL Kampen
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - 5667KX
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!