Volgens de brancheorganisatie van energiebedrijven is het in het belang van de energietransitie om netbeheerders de mogelijkheid te geven meer duurzaam productievermogen aan te sluiten. De aanpak van de minister helpt volgens Energie-Nederland de netbeheerders, maar mag niet leiden tot een permanente onbalans in de belangen tussen netbeheerders en aangeslotenen.
N-1
Minister Wiebes publiceerde onlangs het ministeriële besluit waarmee op korte termijn meer capaciteit in het stroomnet beschikbaar moet komen door reservecapaciteit in het hoogspanningsnet in te zetten als spitsstrook. De internetconsultatie van het ministeriële besluit stond voor belangstellenden open tot en met 17 januari 2020. Met de zogenaamde algemene maatregel van bestuur (AMvB) over n-1 zorgt Wiebes voor extra transportcapaciteit op het elektriciteitsnet voor wind- en zonne-energie. Het is een van de 6 kortetermijnoplossingen die de minister afgelopen zomer presenteerde.
Prikkels ontbreken
In reactie op de consultatie van de maatregel stelt Energie-Nederland dat de AMvB in een aantal opzichten te ver gaat, waardoor risico’s onevenredig op marktpartijen worden afgewenteld. Daarnaast is Energie-Nederland beducht voor de gedragseffecten van de maatregel; in het voorstel ontbreken prikkels voor het wel nakomen van de wettelijke verplichtingen door netbeheerders. Juist verzwaren van het net door de netbeheerder moet volgens Energie-Nederland bespoedigd worden.
Energie-Nederland pleit in haar zienswijze duidelijker op te nemen dat het gaat om een tijdelijke maatregel die de nood bij de netbeheerder moet lenigen. Daarnaast zou de organisatie aan de AMvB de volgende zaken toegevoegd willen zien:
Lees ook:
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.