Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Netbeheerders enthousiast over voorstel Wiebes voor vrijgeven spitsstrook elektriciteitsnet
© Enexis

Netbeheerders enthousiast over voorstel Wiebes voor vrijgeven spitsstrook elektriciteitsnet

Netbeheer Nederland stelt dat de netbeheerders zich volledig kunnen vinden in het voorstel van minister Wiebes voor het openstellen van de vluchtstrook op het hoogspanningsnet.

De brancheorganisatie stelt in haar reactie op de internetconsultatie die minister Wiebes onlangs startte voor het vrijgeven van de reservestrook van het elektriciteitsnet ‘te hopen op een spoedige vaststelling van het besluit in de voorgestelde vorm’.

N-1
Minister Wiebes publiceerde onlangs het ministeriële besluit waarmee op korte termijn meer capaciteit in het stroomnet beschikbaar moet komen door reservecapaciteit in het hoogspanningsnet in te zetten als spitsstrook. De internetconsultatie van het ministeriële besluit stond voor belangstellenden open tot en met 17 januari 2020. Met de zogenaamde algemene maatregel van bestuur (AMvB) over n-1 zorgt Wiebes voor extra transportcapaciteit op het elektriciteitsnet voor wind- en zonne-energie. Het is een van de 6 kortetermijnoplossingen die de minister afgelopen zomer presenteerde.

Zo spoedig mogelijk
Het ontwerpbesluit van minister Wiebes creëert volgens de netbeheerders ruimte in gebieden waar het elektriciteitsnet te maken heeft met schaarse transportcapaciteit: ‘Met de maatregelen uit dit ontwerpbesluit worden op korte termijn, en binnen het huidige systeem, mogelijkheden gecreëerd om de ontstane schaarste in transportcapaciteit met beperkte investeringen te ondervangen. Dit resulteert in een gunstig effect op de tariefontwikkeling voor verbruikende klanten, en realiseert de mogelijkheid om op maatschappelijk verantwoorde wijze duurzame opwek op lange termijn in te passen.’

Netbeheerder Nederland sluit af met het uitspreken van waardering richting alle stakeholders die het ontwerpbesluit op korte termijn mogelijk hebben gemaakt. Ze benadrukken daarbij het belang van spoedige doorgang ‘om de getroffen congestiegebieden op korte termijn – in elk geval gedeeltelijk – op effectieve wijze te kunnen ontlasten’.

Lees ook:

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Straightforward zoekt:

Inspecteur PV-projecten (landelijk)

Fulltime (40 uur) - Urmond, 6129 EL, 49
Libra Energy zoekt:

Senior Key Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Eendrachtsstraat 199, 1951 AX Velsen-Noord
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!