Solar Magazine - Minister Wiebes herhaalt: ‘Geen garantie op netaansluiting voor voetbalclub VV Buinen’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Minister Wiebes herhaalt: ‘Geen garantie op netaansluiting voor voetbalclub VV Buinen’
© PvdA | Lex Draijer

Minister Wiebes herhaalt: ‘Geen garantie op netaansluiting voor voetbalclub VV Buinen’

Minister Wiebes stelt in antwoord op Kamervragen van William Moorlag (PvdA) dat voetbalclub Nieuw Buinen geen garantie heeft op een netaansluiting inclusief voldoende transportcapaciteit voor zijn zonnepanelen.

Moorlag diende zijn nieuwe vragen afgelopen november in en stelde begin september ook al Kamervragen over discriminatie van voetbalclub VV Buinen bij het verkrijgen van transportcapaciteit voor het terugleveren van zonnestroom.

Geen transportcapaciteit
VV Buinen kwam vorig jaar in het nieuws omdat de voetbalclub geen transportcapaciteit kreeg toegewezen voor het terugleveren van de door zijn zonnepanelen opgewekte elektriciteit. De problemen om een aansluiting voor zonnepanelen te krijgen, vormden de aanleiding voor Kamervragen en een motie van Moorlag.

Minister Wiebes antwoordde op de vorige reeks van Moorlag onder meer dat de hoogspanningsnetten voor het transport van elektriciteit niet redundant hoeven te zijn en dat men zo extra transportcapaciteit op het elektriciteitsnet kan creëren. 

Ontheffing ACM
‘Ik kan projecten geen garantie geven dat zij aansluiting krijgen, wel kan ik ernaar streven dat zoveel mogelijk extra capaciteit beschikbaar komt, zodat zoveel mogelijk projecten kunnen aansluiten’, schrijft Wiebes in zijn antwoorden. ‘Voor oplossingen op de korte termijn zijn er twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is dat de netbeheerder ontheffing vraagt en de tweede mogelijkheid is algemene maatregel van bestuur (AMvB) N-1 waarmee de mogelijkheid wordt opgenomen om vrijstelling te geven van de eis dat het landelijke hoogspanningsnet redundant moet worden uitgevoerd.’

Voor wat betreft de eerste mogelijkheid heeft TenneT bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een verzoek om ontheffing ingediend voor het betreffende gebied in Drenthe. De ACM toetst of de ontheffing in het desbetreffende gebied een tijdelijke oplossing biedt, waardoor de netbeheerder op korte termijn wel aan het wettelijke kader kan voldoen. Als de ontheffing wordt verleend, kunnen zowel grote als kleine projecten profiteren van de extra capaciteit die daardoor beschikbaar komt. De ACM heeft volgens Wiebes nog geen beslissing over het verzoek tot ontheffing genomen.

AMvB per 1 juli
​De tweede mogelijkheid is de aanpassing van de regelgeving. Wiebes startte onlangs met de consultatie van de AMvB. ‘Deze biedt een mogelijkheid tot vrijstelling van de eis dat het landelijke hoogspanningsnet redundant moet worden uitgevoerd. Op het moment dat deze maatregel van bestuur in werking treedt, geldt deze uitzondering generiek. Dit zou ook voor voetbalvereniging Nieuw Buinen een oplossing kunnen bieden. De netbeheerder heeft het systeem gereed om per inwerkingtreding van deze algemene maatregel van bestuur de verschillende betrokken partijen in het betrokken gebied in Drenthe aan te sluiten.  Ik streef ernaar dat de AMvB per 1 juli 2020 in werking kan treden.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Accountmanager Woningbouw

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
VDH Solar zoekt:

Accountmanager binnendienst

32-40 uur - Hazerswoude-Dorp, 2391 PV, 4
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!