logo
wvhj2023
©Lex Draijer
©Lex Draijer
18 november 2019

Opnieuw Kamervragen PvdA over vol elektriciteitsnetwerk

PvdA-Kamerlid William Moorlag heeft opnieuw Kamervragen gesteld aan minister Wiebes over de problemen met het elektriciteitsnetwerk waardoor een sportvereniging geen netaansluiting krijgt voor haar zonnepanelen.

Moorlag stelde begin september al Kamervragen over discriminatie van voetbalclub VV Buinen bij het verkrijgen van transportcapaciteit voor het terugleveren van zonnestroom.

VV Buinen
VV Buinen kwam eerder dit jaar al in het nieuws omdat de voetbalclub geen transportcapaciteit kreeg toegewezen voor het terugleveren van de door haar zonnepanelen opgewekte elektriciteit. De problemen om een aansluiting voor zonnepanelen te krijgen, vormden de aanleiding voor Kamervragen en een motie van Moorlag.

Ontheffing
Minister Wiebes antwoordde op de vorige reeks van Moorlag onder meer dat de hoogspanningsnetten voor het transport van elektriciteit niet redundant hoeven te zijn en dat men zo extra transportcapaciteit op het elektriciteitsnet kan creëren. 

Moorlag haakt hier nu met zijn vragen op in omdat VV Buinen nog altijd in onzekerheid verkeert over het verkrijgen van een netaansluiting:

  1. Deelt u de mening dat naar aanleiding van uw eerdere informatie over de extra beschikbare netcapaciteit kleinschalige zonne-energieprojecten er- op mochten rekenen dat zij aansluiting op het elektriciteitsnetwerk zouden kunnen krijgen? Zo nee, waarom niet?
  2. Is het waar dat de netbeheerder en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) naar elkaar verwijzen als het om het aansluiten van zonnepanelen gaat? Zo ja, hoe komt dat? Zo nee, wat is er dan niet waar?
  3. Hoe is de rolverdeling tussen de ACM en de netbeheerder als het gaat om het verlenen van ontheffing van de bepaling in de Netcode elektriciteit waarin verplicht wordt gesteld dat het net redundant uitgevoerd moet worden?
  4. Kunt ook u zich voorstellen dat de voetbalvereniging Nieuw-Buinen zo langzamerhand het spoor bijster is als het gaat om het kunnen aansluiten van zonnepanelen op het elektriciteitsnetwerk? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
  5. Is het waar dat als de voetbalvereniging er niet in slaagt om voor 1 augustus 2020 de zonnepanelen aangesloten te krijgen, dat dan het recht op subsidie verloren gaat? Zo ja, deelt u de mening dat voorkomen moet worden dat vanwege vertraging in het verlenen van de genoemde ontheffing de vereniging de subsidie zou mislopen? Zo ja, hoe kan dit worden voorkomen? Zo nee, waarom niet?
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten