Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Demontage zonnepanelen dak stadion AZ gestart, stadion in december weer in gebruik
© AZ Media

Demontage zonnepanelen dak stadion AZ gestart, stadion in december weer in gebruik

Het door AZ bij de gemeente Alkmaar ingediende plan voor de demontage van het dak van het stadion is goedgekeurd. De demontagewerkzaamheden zijn inmiddels gestart waarbij de zonnepanelen het eerst verwijderd worden.

De schatting is dat het verwijderen van driekwart van het dak van het AFAS Stadion 6 tot 8 weken in beslag gaat nemen. Eerder startte sloopbedrijf C.A. de Groot al met het verwijderen van de ingestorte dakdelen.

Nieuwe kapconstructie
Er is door de betrokkenen besloten om het dak voor driekwart te verwijderen en wellicht wordt zelfs de gehele kap gedemonteerd.

Inmiddels wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe kapconstructie. Ook zullen de huidige faciliteiten in het AFAS stadion een upgrade krijgen, waarbij het comfort wordt verbeterd en de capaciteit wordt vergroot. Medio december 2019 hoopt AZ met de nodige aanpassingen weer in het AFAS Stadion te kunnen spelen. Voor zowel de materiële schade als de gevolgschade heeft AZ een verzekering afgesloten. De totale omvang van de schade is volgens de voetbalclub nog niet vast te stellen.

Zonnepanelen beperkt effect
Het dak van het stadion van AZ stortte op 10 augustus deels in. Bij de NOS wees ingenieur Andries Broersma al snel op een combinatie van oorzaken: slecht bevestigde stalen buizen, een harde windvlaag en extra gewicht van zonnepanelen. Broersma was bij de bouw van het stadion de hoofdconstructeur en verantwoordelijk voor de constructieve berekeningen van het gebouw.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid maakte half augustus bekend een definitief onderzoek te starten naar de daadwerkelijke oorzaak. Volgens de onderzoeksraad staat in ieder geval vast dat de lasverbindingen in de spanten het begeven hebben waardoor het dak kon instorten. Naar aanleiding van de uitkomsten van het voorlopige onderzoek besloot de gemeente Alkmaar het stadion al per direct te sluiten. De zonnepanelen op het dak hebben volgens Royal HaskoningDHV een beperkt effect gehad op het instorten van het dak. Het bureau onderzoekt op verzoek van AZ de instorting van het dak en heeft inmiddels een tussenrapport gepresenteerd.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Development Manager

32-40 uur - Noord Brabant
kWh People zoekt:

Product Manager Solar

32-40 uur - Noord Brabant
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!