Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Dak stadion AZ stort deels in: constructeur wijst naar extra gewicht door zonnepanelen
© AZ

Dak stadion AZ stort deels in: constructeur wijst naar extra gewicht door zonnepanelen

Het dak van het stadion van AZ is deels ingestort. Bij de NOS wijst ingenieur Andries Broersma een combinatie van oorzaken: slecht bevestigde stalen buizen, een harde windvlaag en extra gewicht van zonnepanelen.

Broersma noemt de instorting tegelijkertijd pure pech. Broersma was bij de bouw van het stadion de hoofdconstructeur en verantwoordelijk voor de constructieve berekeningen van het gebouw. Met die constructie was volgens hem niets mis. De zonnepanelen op het AZ-stadion werden in 2015 geplaatst, het gaat om dunnefilmzonnepanelen van Hanergy. Tegenover het Algemeen Dagblad en de NOS stelt Broersma dat het extra gewicht van de zonnepanelen weliswaar niet meegenomen is in de constructietekeningen, maar de constructie hier later mogelijk wel voor aangepast is. De ingenieur denkt dat de verbinding van stalen buizen aan de kolommen achter de tribunes niet goed is geweest. 

Sunprojects ter plaatse geweest
​Sunprojects stelt kennis te hebben genomen van de stormschade. Het bedrijf stelt dat de zonnepanelen in 2015 zijn geïnstalleerd na een uitgebreid traject van voorbereidingen en onderzoek door de betrokken partijen. Hans Lambrechts, algemeen directeur Sunprojects, is afgelopen zaterdag en zondag met verschillende experts ter plekke geweest voor een schouw en eerste onderzoek van de dakschade. Het bedrijf heeft daarbij alle medewerking en steun toegezegd aan het onderzoek van AZ.

Onderzoek Royal HaskoningDHV
AZ heeft direct ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV in de arm genomen om een onafhankelijk onderzoek te doen naar het instorten van een deel van het dak van het AFAS Stadion. De betrokken partijen hebben gezamenlijk een plan van aanpak voor het onderzoek besproken. De deskundigen van Royal HaskoningDHV en de gemeente Alkmaar hebben zondagmiddag de situatie ter plaatse geïnspecteerd. Alle mogelijke oorzaken van het instorten worden onderzocht. Inhoudelijk kan AZ naar eigen zeggen nog niet reageren tot het onderzoek is afgerond. Verder heeft de nationale Onderzoeksraad voor Veiligheid bekendgemaakt een verkennend onderzoek te zijn gestart.

AZ speelt de wedstrijden tegen FC Mariupol (donderdag 15 augustus) en FC Groningen (zondag 18 augustus) in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag in de Hofstad. Algemeen directeur bij AZ, Robert Eenhoorn, hierover: 'Er worden in het stadion geen wedstrijden gespeeld als de situatie niet veilig is. Zodra er meer duidelijk is over onze komende duels, zullen we dat zo snel mogelijk melden.'

Bekijk hieronder een reportage van het RTL Nieuws.

Lees ook: 

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Product Manager Solar

32-40 uur - Noord Brabant
kWh People zoekt:

PV Engineer

Fulltime (40 uur) - Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!