Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Gemeente Alkmaar sluit stadion AZ per direct
© AHavelaar | Dreamstime.com

Gemeente Alkmaar sluit stadion AZ per direct

De gemeente Alkmaar heeft voetbalclub AZ geïnformeerd dat het AFAS-stadion per direct niet meer gebruikt mag worden. Het stadion blijft gesloten tot het weer 100 procent veilig is.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) meldde eerder vandaag dat tijdens zijn onderzoek is vastgesteld dat de directe oorzaak van het bezwijken van de dakconstructie van het stadion te herleiden is naar het falen van de lasverbindingen in de spanten. Daarbij zijn bij het dakdeel dat nog intact is 2 breuken en 2 verdachte plekken in de spanten geconstateerd. Hierdoor dreigt er acuut gevaar.

Onveilig
De gemeente Alkmaar heeft waardering voor de snel verkregen en heldere uitkomsten van het verkennend onderzoek en de tussentijdse waarschuwing van de onderzoeksraad.

‘Omdat de verbinding die afgebroken is in het gehele dak boven de tribune voorkomt, wordt, zolang de precieze oorzaak niet bekend is, de gehele dakconstructie als onveilig beschouwd’, schrijft de gemeente in haar brief aan de directie van AZ.

Niet meer gebruiken
Ondanks dat de gemeente snapt dat AZ zelf niet blij is met de huidige situatie kan zij niet anders dan concluderen dat de voetbalclub het stadion niet meer mag gebruiken vanwege relevante wet- en regelgeving. ‘Doordat het stadion gedeeltelijk niet geschikt en veilig is voor personen, zijn wij op grond van artikel 125 van de Gemeentewet in samenhang met artikel 5:21 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) en artikel 5.17 van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (hierna: Wabo) bevoegd om onder toepassing van bestuursdwang de onveilige situatie te beëindigen.’

Dit doet de gemeente dus door het stadion per direct te sluiten. Voordat het stadion weer mag worden betreden, dient AZ een plan van aanpak voor de benodigde sloop- en herstelwerkzaamheden bij de gemeente in te dienen en ter goedkeuring aan de gemeente voor te leggen. Per stap beoord de gemeente vervolgens welke stadiondelen eventueel vrijgegeven kunnen worden voor gebruik.

Plan van aanpak
Het plan van aanpak van AZ dient minimaal te bestaan uit:

  • een onderzoeksrapport met de conclusies over de oorzaak van de instorting;
  • een onderzoeksrapport over de constructieve kwaliteit van de gehele staalconstructie;
  • een sloopveiligheidsplan voor de sloop van het ingestorte deel;
  • constructieve tekeningen en berekeningen voor het herstel/verbetering van bestaande en eventueel nieuwe constructieonderdelen. Deze dienen ter goedkeuring bij de gemeente te worden ingediend. Indien ingrijpende maatregelen moeten worden getroffen, kan het zijn dat een nieuwe aanvraag om omgevingsvergunning moet worden ingediend;
  • de brandveiligheidseisen (brandmeldinstallatie, brandscheidingen, en dergelijke) dienen bij herstel te worden uitgevoerd overeenkomstig de verleende bouwvergunning.

Indien AZ niet aan de zogenaamde ‘lastgeving’ van de gemeente voldoet, wordt het stadion ontruimd, afgesloten en verzegeld.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Wocozon zoekt:

Ervaren en ondernemende Projectmanager

Fulltime (40 uur) - Utrecht - De Meern
ABO Wind Nederland BV zoekt:

Project Developer

32-40 uur - Landelijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!