Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zonnepanelen hebben een beperkt effect gehad op instorten dak stadion AZ
© Onderzoeksraad voor Veiligheid

Zonnepanelen hebben een beperkt effect gehad op instorten dak stadion AZ

De zonnepanelen op het dak van het stadion van AZ hebben slechts een beperkt effect gehad op het instorten van het dak. Dat is een van de bevindingen die Royal HaskoningDHV presenteert in het tussenrapport.

Royal HaskoningDHV kwam met een aantal conclusies naar aanleiding van de gedeeltelijke instorting van het dak van het AFAS Stadion op 10 augustus. De 4 hoofdconclusies zijn als volgt:

  1. Door neerwaartse windbelasting, waarop het dak niet was berekend, is het dak ingestort.
  2. De verbindingen van de spanten, zowel onder als boven, zijn niet goed ontworpen.
  3. De lassen zijn niet sterk genoeg, waarschijnlijk zijn ze te dun uitgevoerd.
  4. Door eerdere stormen was de constructie al verzwakt.

De aangebrachte zonnepanelen hebben volgens Royal HaskoningDHV een beperkt effect gehad. Nader onderzoek moet leiden tot de definitieve conclusie. Dit onderzoek zal waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2020 afgerond zijn.

Dak volledig verwijderd
​​AZ-directeur Robert Eenhoorn heeft tijdens de speciaal belegde persconferentie medegedeeld dat het volledig stadiondak verwijderd wordt. 'Voor AZ staan veiligheid en vertrouwen van de supporters en medewerkers voorop. Mede daarom is besloten om zo snel mogelijk driekwart van het bestaande dak eraf te halen om zo snel mogelijk een veilige situatie te creëren. Dit doen we uiteraard in samenspraak met alle relevante partijen. Hierna gaan we werken aan het ontwerp van het nieuwe dak. Bovendien maken we van de gelegenheid gebruik om een aantal zaken met betrekking tot comfort en eventuele uitbreiding van het stadion tegelijkertijd aan te pakken, zodat we met vertrouwen de toekomst in kunnen. Alles is er nu eerst op gericht om zo snel mogelijk weer veilig in ons eigen stadion te kunnen voetballen.'

Lasverbindingen
Het dak van het stadion van AZ stortte op 10 augustus deels in. Bij de NOS wees ingenieur Andries Broersma al snel op een combinatie van oorzaken: slecht bevestigde stalen buizen, een harde windvlaag en extra gewicht van zonnepanelen. Broersma was bij de bouw van het stadion de hoofdconstructeur en verantwoordelijk voor de constructieve berekeningen van het gebouw. De Onderzoeksraad voor Veiligheid maakte al snel bekend een definitief onderzoek te starten naar de daadwerkelijke oorzaak. Volgens de onderzoeksraad staat in ieder geval vast dat de lasverbindingen in de spanten het begeven hebben waardoor het dak kon instorten. Naar aanleiding van de uitkomsten van het voorlopige onderzoek besloot de gemeente Alkmaar het stadion al per direct te sluiten.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Solar AC Engineer

Fulltime (40 uur) - Brabant
kWh People zoekt:

Site Technicus PV Hoogspanning

32-40 uur - Overijssel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!