Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Lasverbindingen oorzaak van instorten dak stadion AZ, instortingsgevaar resterend dak
© Ahavelaar | Dreamstime.com

Lasverbindingen oorzaak van instorten dak stadion AZ, instortingsgevaar resterend dak

Het falen van de lasverbindingen in de spanten van het dak van het stadion van AZ zijn de oorzaak van het instorten. Dat is de uitkomst van het verkennend onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Ook zijn er bij het dakdeel dat nog intact is 2 breuken en 2 verdachte plekken in de spanten geconstateerd. Deze breuken en mogelijke scheuren zouden kunnen leiden tot het uiteindelijk ook bezwijken van deze spanten. 

Acuut risico
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft AZ en de gemeente Alkmaar daarom een tussentijdse waarschuwing gegeven voor de lasverbindingen in het resterende stadiondak. Waardoor de lasverbindingen zijn bezweken van het dakgedeelte dat al is ingestort, is nog niet bekend. De geconstateerde breuken en vermoedelijke scheuren kunnen leiden tot het bezwijken van delen van het resterende dak en vormen daarmee een acuut risico.

Op basis van de verzamelde informatie zal de Onderzoeksraad naar verwachting volgende week besluiten of het instorten van het stadiondak verder wordt onderzocht. De onderzoeksraad heeft wel al de volgende foto's van het ingestorte dak gepubliceerd.

Ook andere lasnaden onderzocht
In het kader van het onderzoek dat Royal HaskoningDHV in opdracht van AZ uitvoert, zullen de komende periode de bewuste lasverbindingen in de gehele kapconstructie in detail geïnspecteerd worden middels non-destructief onderzoek. In overleg met de Onderzoeksraad voor Veiligheid zal er ook destructief onderzoek uitgevoerd worden naar de lasnaden van de bezweken spanten.

Gedurende het onderzoek worden geen mededelingen gedaan. AZ zal, wanneer de tussenrapportage van Royal HaskoningDHV met de voorlopige conclusies is afgerond, deze naar buiten brengen. De tussenrapportage wordt eind augustus verwacht. Op basis van de uitkomsten van deze onderzoeken zal er een uitgebreid herstelplan worden opgesteld dat ter goedkeuring voor uitvoering aan de gemeente Alkmaar zal worden voorgelegd. Hoeveel tijd dit traject tot volledig herstel in beslag zal nemen is vooralsnog niet bekend. De consequenties voor het wedstrijdschema van AZ worden op korte termijn in kaart gebracht en besproken met KNVB en UEFA.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Trainee Duurzame Energie

32-40 uur - Overijssel
kWh People zoekt:

Energie Consultant

32-40 uur - Overijssel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!