Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
China en Amerika onderhandelen: wapenstilstand zorgt voor uitstel verhoging importheffingen op omvormers

China en Amerika onderhandelen: wapenstilstand zorgt voor uitstel verhoging importheffingen op omvormers

China en Amerika zijn overeengekomen de komende 90 dagen geen nieuwe importheffingen in te voeren. Daarmee worden Amerikaanse heffingen op pv-omvormers vooralsnog niet verhoogd.

De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Donald Trump ontmoetten elkaar afgelopen weekend in het Argentijnse Buenos Aires.

Afgelopen september startte Amerika een nieuwe reeks importheffingen voor 5.745 Chinese producten met een importwaarde van 200 miljard dollar. Voor deze producten, waaronder AC-zonnepanelen en omvormers, zijn heffingen van 10 procent van kracht.

Xi Jinping en Trump zijn overeengekomen dat op 1 januari 2019 de importheffingen voor de producten met een importwaarde van 200 miljard dollar niet verhoogd worden van 10 naar 25 procent. China zal als tegenprestatie instemmen met de aankoop van ‘een nog niet overeengekomen, maar zeer substantiële hoeveelheid landbouw-, energie-, industriële en andere producten uit de Verenigde Staten’ om de ongelijkheid in handel tussen de 2 landen te verminderen.

Beide landen benutten de komende 90 dagen om verder te onderhandelen. Mochten de landen het in deze periode niet eens worden, dan worden de importheffingen alsnog verhoogd van 10 naar 25 procent.

Timeline handelsoorlog Amerika-China

De chronologie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en (voornamelijk) China is als volgt:

  • 31 oktober 2017: de US International Trade Commission stelt dat de import van Chinese zonnepanelen en wasmachines schade toebrengt aan de Amerikaanse industrie.
  • 22 januari 2018: Donald Trump kondigt importheffingen aan op buitenlandse wasmachines en zonnepanelen (30 procent)
  • 1 maart 2018: Donald Trump kondigt importheffingen aan op staal (25 procent) en aluminium (10 procent) uit China.
  • 15 juni: Donald Trump kondigt na tegenmaatregelen van China - maar ook de EU - extra importheffingen van 25 procent aan op China goederen met een waarde van 50 miljard dollar, waaronder Chinese zonnecellen en zonnepanelen.
  • 6 juli 2018: Donald Trump start importheffingen van 25 procent op nog eens 818 Chinese productgroepen met een waarde van 34 miljard dollar.
  • 10 juli 2018: Donald Trump kondigt aan nog meer importheffingen te onderzoeken met een totale waarde oplopend tot 200 miljard dollar (het gaat om 2 series, met respectievelijk heffingen van 10 procent voor de eerste serie en 25 procent voor de tweede serie. Deze importheffingen zouden in september 2018 in werking moeten treden.
  • 2 augustus 2018: Donald Trump verzoekt US Trade Representative de additionele importheffingen per 1 januari 2019 te verhogen van 10 naar 25 procent.
  • 17 september 2018: de importheffingen op 5.745 Chinese producten met een importwaarde van 200 miljard dollar worden definitief van kracht.
  • 1 december 2018: China en Amerika kondigen een ‘wapenstilstand’ af en de voorgenomen verhoging van de additionele importheffingen wordt uitgesteld voor ten minste 90 dagen.
Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Monteur zonnepanelen

Zonmaat zoekt een monteur zonnepanelen omgeving Utrecht.
Fulltime • Omgeving Utrecht
Statkraft zoekt:

Project Developer Wind

Statkraft is looking for a Project Developer Wind (2FTE)
Fulltime • Netherlands
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!